INTERNAT. DIERENFONDS - IFAW

Cruciale momenten voor walvissen

Berlijn/Den Haag 16 juni 2003

Na het bericht dat jaarlijks tienduizenden walvissen sterven door onbedoelde bijvangst en juist op het moment dat wereldwijd respect voor walvissen groter is dan ooit, intensiveren Japan en Noorwegen de jacht op bedreigde walvissen. Ook doen zij pogingen om het verbod op internationale handel in walvisvlees op te heffen. Dit ondanks hevige kritiek van talloze bezorgde burgers en natuurbehoudorganisaties van over de gehele wereld.

Ondanks scherpe internationale kritieken doodt Japan honderden walvissen per jaar onder het voorwendsel van 'wetenschappelijk onderzoek'. Onlangs heeft Japan de jacht zelfs doorgevoerd naar de bedreigde Bryde's vinvissen en potvissen, walvissoorten die beschermd worden door internationale conventies. Noorwegen negeert simpelweg het in 1986 door het Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) opgelegde moratorium. Beide landen slachten momenteel meer dan 1000 walvissen per jaar af. Dit houdt in dat sinds het in 1986 ingestelde moratorium meer dan 20.000 walvissen voor commerciële doeleinden gedood zijn.

De nijpende kwestie van de internationale commerciële walvisjacht staat vanaf vandaag tot en met donderdag, tijdens de 55ste jaarlijkse conferentie van de IWC in Berlijn, op de agenda. Japan en Noorwegen zullen zowel tijdens als buiten de IWC conferentie veel internationale kritiek te verduren krijgen over hun plannen inzake de commerciële walvisjacht.

Naar verwachting zal het belangrijkste discussiepunt gedurende de IWC-meeting het nieuwe ingediende voorstel gericht op natuurbehoud worden. Een groep van 'gelijkgezinde lidstaten' heeft een resolutie voorgesteld, die het huidige natuurbehoudmandaat zal versterken. Het 'Initiatief van Berlijn', zoals dit voorstel genoemd wordt, vraagt de IWC om een actievere rol te spelen in de wereldwijde bescherming van walvissen.

Het 'Initiatief van Berlijn', dat deze op de conferentie geïntroduceerd zal worden, wordt in principe gesteund door Australië, Brazilië, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Kenia, Mexico, Monaco, Nieuw-Zeeland, Portugal, San Marino, Spanje, Zweden, Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en ook Nederland. Meer dan 40 natuur-en dierenbeschermings-organisaties, waaronder het IFAW, hebben zich bij hen aangesloten.

Marcel Bertsch, directeur van de Nederlandse vestiging van het International Fund for Animal Welfare (IFAW), geeft aan dat het initiatief de gelegenheid biedt om 'de Internationale Walvisvaart Commissie de 21ste eeuw binnen te loodsen'.

'Japan en Noorwegen negeren al bijna twee decennia de wens en de intentie van het IWC,' aldus Bertsch, 'Deze landen doen alles om de walvishandel weer te kunnen heropenen. Het 'Initiatief van Berlijn' zal het huidige mandaat ter behoud van de walvis van het IWC versterken en maakt het daarbij moeilijker voor deze landen om gebruik te maken van de bestaande uitvluchten. Het is essentieel voor de bescherming van walvissen en de integriteit van het IWC dat de resolutie zal moeten worden aangenomen.'

Respect voor walvissen groeit wereldwijd aanzienlijk. Volgens het eerste onderzoek op dit gebied gaan jaarlijks meer dan 10 miljoen mensen op walvisexcursie en zorgen daarmee voor een inkomen van 1.25 miljard dollar per jaar. Deze snel groeiende bedrijfstak betreft meer dan 600 bevolkingsgroepen in 87 landen.

'Deze bedragen spreken voor zich,' geeft Bertsch aan, 'walvissen zijn levend meer waard dan dood. Er is geen enkele reden om walvissen te doden vanuit een commercieel perspectief als bevolkingsgroepen door het bekijken van levende walvissen in hun natuurlijke leefomgeving er zowel financieel, educatief als cultureel op vooruit gaan.'