Gemeente Amersfoort

Amersfoort bezorgd over nadelige effecten Wet Werk en Bijstand

datum: 11 juni 2003

In een brief aan de Tweede Kamer heeft het college van Burgemeester en Wethouders haar zorg uitgesproken over het nieuwe wetsvoorstel Werk en Bijstand. B&W verzoeken de Tweede Kamer in de brief o.a. om de geplande invoeringsdatum van de wet (1 januari 2004) te verschuiven naar later, om overhaaste besluitvorming over dit ingrijpende voorstel te voorkomen.

Het college vraagt vooral aandacht voor de financiële nadelen die Amersfoort en een paar andere gemeenten ondervinden van de door het rijk gehanteerde verdeling van het budget voor de uitvoering van de wet.

Op dit moment zijn gemeenten voor 25% budgetverantwoordelijk bij de uitvoering van de bijstandswet. Dat betekent dat gemeenten 75% van het benodigde geld voor uitkeringen van het rijk krijgen op basis van declaratie en 25% op basis van een budget. De hoogte van dit budget bepaalt het rijk aan de hand van een verdeelmodel. Door het huidige verdeelmodel, verkeert Amersfoort ook nu al in een nadeelpositie. Volgens berekening bedroeg het nadeel in 2002 ongeveer EUR 429.000 en zal dit in 2003 ongeveer EUR 895.000 bedragen.
Volgens de nieuwe wet krijgen gemeenten straks alleen nog geld voor bijstandsuitkeringen en reïntegratietrajecten via een budget dat op basis van het verdeelmodel zal worden vastgesteld. Gevreesd wordt dat Amersfoort dan nog verder zal worden benadeeld met een veelvoud van deze bedragen.

Het rijk wil met het verdeelsysteem gemeenten prikkelen om stevig in te zetten op het activeren van uitkeringsgerechtigden. Het college meent dat dit voor Amersfoort niet werkt.
Amersfoort is namelijk, in vergelijking tot veel andere gemeenten, al lang geleden begonnen met het op grote schaal activeren en aan het werk helpen van bijstandsgerechtigden. Door deze grote inzet heeft de gemeente in een relatief vroeg stadium bereikt dat nagenoeg alle cliënten met enig arbeidsmarktperspectief aan de slag zijn gegaan. Wat overblijft is een kern van bijstands-gerechtigden die slechts met zeer veel inspanning gedurende meerdere jaren aan het werk kunnen worden geholpen. Maar liefst 80% van de ruim 2800 cliënten van Amersfoort zit in deze zogenaamde fase 4 (zeer grote afstand tot de arbeidsmarkt).