Openbaar Ministerie

, 11 juni 2003

Aanpak notoire zwartrijders

Gezamenlijk persbericht van NS,. Noordned, politie en Openbaar Ministerie Leeuwarden:

Leeuwarden,
Treinverbod voor notoire zwartrijders
Convenant NS, NoordNed, Spoorwegpolitie, Regiopolitie en Openbaar Ministerie Leeuwarden

NS en NoordNed gaan het zwartrijden in hun treinen in Fryslân gericht aanpakken. Daartoe ondertekenden de vervoerders vandaag in Leeuwarden het convenant 'pilot Treinverbod Fryslân' met het KLPD Dienst spoorwegpolitie, de Regiopolitie Fryslân en het Openbaar Ministerie (OM) Leeuwarden. Het samenwerkingsverband concentreert zich op de aanpak van de top vijftien notoire veelal agressieve zwartrijders in de Friese treinen.

De procedure
Deze top vijftien notoire agressieve zwartrijders bezorgen reizigers treinpersoneel in de Friese treinen met regelmaat overlast. De zwartrijders zijn de afgelopen twaalf maanden niet gevoelig gebleken voor de normale procedures die NS en NoordNed hanteren. Om nu paal en perk te stellen aan hun gedrag hebben de vervoerders, de politie en het OM Leeuwarden de handen ineengeslagen.
Op 11 juni 2003 ontvangen de vijftien zwartrijders een aangetekende waarschuwingsbrief. In deze 'gele kaart' staat dat ze een treinverbod van drie maanden krijgen de eerstvolgende keer dat zij zonder geldig vervoersbewijs worden aangetroffen in een Friese trein. Het treinverbod geldt voor de lijnen Zwolle-Leeuwarden, Groningen-Leeuwarden, Harlingen Haven- Leeuwarden en Stavoren-Leeuwarden. Het treinverbod wordt uitgegeven door de conducteurs van NS en de service- en controlemedewerkers van NoordNed, bij wie de vijftien notoire zwartrijders goed bekend zijn. De spoorwegpolitie of regiopolitie assisteert het treinpersoneel en maakt voor overtreders van het treinverbod procesverbaal op. Het OM Leeuwarden vervolgt in een verkorte (kort-OM) procedure.

Het convenant
Het convenant pilot Treinverbod Fryslân gaat in op 10 juni 2003 en geldt tot 1 februari 2004. In deze periode controleren NS en NoordNed extra en staan de spoorwegpolitie, regiopolitie en het OM paraat voor assistentie en vervolging. Tussentijds en na 1 februari 2004 wordt de samenwerking geëvalueerd. NS en NoordNed beschouwen de aanpak als succesvol wanneer de top vijftien notoire zwartrijders voortaan een vervoersbewijs koopt en geen overlast meer veroorzaakt.

De ondertekenaars
Het convenant pilot Treinverbod Fryslân is vandaag ondertekend op station Leeuwarden. De ondertekenaars zijn: regiodirecteur NS mw. I. Luitse-Winkenius; directeur NoordNed dhr. K. Braam; korpschef Regiopolitie Fryslân dhr. F. Wagenaar; plaatsvervangend diensthoofd KLPD Spoorwegpolitie dhr. P. van Haasteren; hoofdofficier OM Leeuwarden dhr. mr. L.Ph. den Hollander.

Overzicht taakverdeling

NS

- Stuurt waarschuwingsbrief (gele kaart) uit.
- Legt het treinverbod op.

- Doet extra baanvakcontroles.

- Registreert de opgelegde treinverboden.

- Stelt de registraties ter beschikking aan de Centrale Meldkamer.
NoordNed

- Legt het treinverbod op

- Doet extra baanvakcontroles

KLPD Spoorwegpolitie

- Ondersteunt NS/NoordNed-personeel bij het opleggen van treinverboden.

- Is na een verzoek tot assistentie door NS/NoordNed-personeel in verband met een overtreding van het treinverbod binnen maximaal 15 minuten ter plaatse op NS-station Leeuwarden/Heerenveen.
- Draagt na constatering van een overtreding van het treinverbod zorg voor dossieropbouw procesverbaal en inzending daarvan naar het OM.

Regiopolitie Fryslân

- Ondersteunt NS/NoordNed-personeel bij het opleggen van treinverboden wanneer het KLPD Dienst spoorwegpolitie dat niet kan doen.
- Is na een verzoek door NS/NoordNed-personeel tot assistentie in verband met een overtreding van het treinverbod binnen maximaal 15 minuten ter plaatse op NS-station Leeuwarden/Heerenveen.
- Draagt na constatering van een overtreding van het treinverbod zorg voor dossieropbouw procesverbaal en inzending daarvan naar het OM.

OM Leeuwarden

- Vervolgt overtreding van treinverboden op basis van de kort-OM procedure.