Productschap Diervoeder

11/06/2003

GMP: Alleen gekende voedermiddelen op basis van risicobeoordeling

De Nederlandse diervoedersector heeft, in nauw overleg met de dierlijke productie in april 2003 definitief besloten in het vervolg uit te gaan van het gebruik van gekende voedermiddelen.

Uitgangspunt is namelijk dat in het kader van de GMP-regeling diervoedersector een product (uit een bepaald productieproces) uitsluitend gebruikt mag worden, indien er een (generieke) risicobeoordeling van is opgenomen in de Databank Risicobeoordelingen Voedermiddelen (DRV) van het Productschap Diervoeder. Er geldt een overgangsperiode tot 31 december 2003 om iedereen in de gelegenheid te stellen nog ontbrekende risicobeoordelingen aan te leveren. Vanaf dat moment worden door GMP-gecertificeerde bedrijven alleen nog voedermiddelen gebruikt waarvoor een risicobeoordeling is gepubliceerd. Uiteraard geldt tevens dat deze voedermiddelen afkomstig zijn van GMP-waardige bedrijven.

Producten komen uitsluitend in aanmerking voor opname in de Databank Risicobeoordelingen Voedermiddelen, als zij voldoen aan alle wettelijke voorwaarden én risicos in voldoende mate beheersbaar zijn. Dit moet blijken uit een uitgevoerde risicobeoordeling, die moet voldoen aan vastgestelde criteria ( GMP26a en GMP26b). De databank is voor iedereen toegankelijk op de website van het Productschap Diervoeder.

Bedrijven die producten willen aanmelden bij het Productschap Diervoeder voor opname in de Databank Risicobeoordelingen Voedermiddelen, dienen een factsheet van het product op te stellen, met de naam, de samenstelling en een risicobeoordeling van het product. De risicobe-oordeling dient te worden uitgevoerd volgens de criteria van de Handleiding HACCP diervoedersector; het behelst een generieke risicobeoordeling. Het gaat om een combinatie van product - proces, waarbij in het voortbrengingsproces per bedrijf zich detailverschillen kunnen voordoen. Een wezenlijk verschil, dat ook moet leiden tot een verschillende product/risicobeoordeling is bij-voorbeeld droging in/door de zon of kunstmatig, omdat de fysieke behandeling van het product wezenlijk anders is.

Een voorstel voor een risicobeoordeling ter opname in de databank kan worden ingediend bij:
Productschap Diervoeder,
Databank Risicobeoordelingen Voedermiddelen,
Postbus 2176,
8203 AD Lelystad.

of, bij voorkeur, via email: drv@pdv.nl

In de bijlage vindt u een sjabloon (MS Word) waarmee een nieuwe risicoanalyse kan worden aangemaakt.

Het productschap wint een second opinion van externe experts in. De aanvraag wordt voor finale advisering voorgelegd aan het College van Deskundigen Diervoedersector. Na goedkeuring neemt het Productschap het product op in de (digitale) databank. In de loop van 2003 zal voor alle reguliere grondstoffen een risicobeoordeling worden opgesteld. Vanaf 11 juni 2003 is de Databank Risicobeoordelingen Voedermiddelen (DRV) op de PDV-website beschikbaar. De DRV bevat inmiddels risicobeoordelingen van ruim honderd voedermiddelen. Indien betrokken ondernemingen van mening zijn dat deze risicobeoordelingen voor verbetering vatbaar zijn, houden we ons graag aanbevolen voor een gemotiveerd voorstel voor wijziging. Deze kunt u ook op het vorenbedoelde adres aanmelden.

Onlangs heeft de Europese Commissie (EC) haar voorstel voor een verordening tot vaststelling van voorschriften voor diervoederhygiëne* vastgesteld. De voorgestelde voorschriften zijn in Nederland al in overgrote mate in de GMP-regeling diervoedersector (waarin HACCP is geïn-corporeerd) opgenomen. De EC brengt ook de wenselijkheid en haalbaarheid van een positieve lijst in discussie. In het evaluatierapport dat in haar opdracht is opgesteld* wordt opgemerkt dat het opstellen van een positieve lijst zonder aanvullende maatregelen geen verbetering van de productveiligheid zal opleveren. De Nederlandse diervoeder- en dierlijke productiesectoren zijn ook reeds tot deze conclusie gekomen. Daarom werkt het Productschap Diervoeder aan het op-stellen van risicobeoordelingen op basis van HACCP voor alle voedermiddelen in het kader van de GMP-regeling diervoedersector.


* An evaluation of the feasibility of a positive list of authorised feed materials at Community level. A report prepared for The Health & Consumer Protection Directorate-General of the European Commission. B R Cottrill and G Tran, March 2002.

---