Gemeente Den Haag

2003-06-07: Werkgroep Sunny Court wint eerste Platina Klinker


---

Wethouder Wilbert Stolte heeft op zaterdag 7 juni in het Atrium van het Haagse Stadhuis de allereerste Platina Klinker uitgereikt aan de werkgroep 'Sunny Court'. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 5.000 euro, in de vorm van een waardecheque.

De prijs werd uitgereikt op de Gulden Klinker Dag, waarbij buurtprojecten in Den Haag zich presenteerden. Verder werden de nieuwe nominaties voor de Gouden Klinker bekend gemaakt. Sunny Court is een project waarbij bewoners midden in de wijk Duinoord een milieuvriendelijk parkje onderhouden. De jury loofde het project omdat de werkgroep er volgens het juryrapport in is geslaagd om in een druk stadsgebied een soort groene oase te maken, met speelgelegenheid voor kinderen. Het is een stiltegebiedje waar jong en oud kunnen vertoeven, aldus de jury.

Actief
In totaal waren elf initiatieven genomineerd voor de Platina Klinker. Het is een hoofdprijs voor groepen buurtbewoners, winkeliersverenigingen, scholen, sportclubs of hobbyverenigingen die al ruim vier jaar actief zijn met een Gouden Klinker-project. Het gaat hierbij om projecten op het gebied van onder andere veiligheid, schoonmaken, groen, spelen, sport, gezelligheid, recreatie of Haagse historie en cultuur. De tweede prijs in de Platina Klinker-lijst ging naar Speeltuin de Malle Molen. Zij kregen van wethouder Stolte een cheque van 3.000 euro. Twee projecten eindige samen op de derde plaats: de bewonersgroep van het Vermeerpark en de Milieuploeg van flat 'Noordhaghe'. Beiden kregen een waardebon van 2.250 euro. De geldprijzen kunnen de winnaars weer besteden aan nieuwe initiatieven in hun wijk of buurt.

De gemeente Den Haag heeft de Gulden Klinker in 1994 als prijs in het leven geroepen voor groepen die zich gedurende een langere periode inzetten voor de leefbaarheid van hun wijk. De prijs bestaat uit een 'gouden' straatsteen die op een zichtbare plek wordt aangebracht en een cheque van 1.300 euro die besteed kan worden aan iets extra's voor de buurt. In totaal zijn er in de afgelopen tien jaar al zo'n 175 succesvolle Gulden Klinker-projecten beloond.