Gemeente Kerkrade

11.06.03: Buurten in de buurt van start

Vanaf half juni bezoeken de Kerkraadse raadsleden de buurten. Burgemeester Jos Som presenteerde in de raadsvergadering van januari een plan onder de naam Buurten in de buurt waarbij de raadsleden een stukje Kerkrade toegewezen zouden krijgen. Het doel was de burgers kennis te laten maken met de politiek en om meer voeling te krijgen met wat er in de samenleving leeft. Uiteindelijk moet het project leiden tot nieuw gemeentelijk beleid dat aansluit bij de wensen en behoeften van de burgers. De raadsleden hebben dit idee inmiddels opgepakt en gaan dit op geheel eigen wijze invullen.

18 buurten
Kerkrade bestaat uit achttien buurten: Spekholzerheide, Heilust, Terwinselen, Kaalheide, Gracht, Kerkrade-Centrum, Holz, Nulland, Bleijerheide, Erenstein, Rolduckerveld, Chevremont, Haanrade, Eygelshoven-Kom, Hopel, Waubacherveld en Vink. Iedere buurt van Kerkrade heeft zijn eigen kenmerken, knelpunten en charmes. De raadsleden gaan vanaf juni deze buurten bezoeken.

De raadsleden bepalen zelf wie in welke buurt aan de slag gaat. Men kan zich inschrijven voor één of meerdere buurt(en). De raadsleden die zich inschrijven voor een bepaalde buurt vormen een groep en bezoeken samen de buurt. Een van de voordelen van het gezamenlijk bezoeken van een buurt is dat er vanuit verschillende invalshoeken naar de buurt gekeken zal worden. Zo heeft het ene raadslid veel aandacht voor bijvoorbeeld groenvoorzieningen, terwijl een ander raadslid zich meer concentreert op voorzieningen voor de jeugd.

Tijdens zo'n bezoek aan een buurt letten de raadsleden op zaken die de leefbaarheid en de uitstraling van de buurt beïnvloeden. In juni worden de buurten Heilust en Nulland bezocht. Vanaf september staan de andere zestien buurten op het programma.

Dualisering
Sinds de invoering van de Wet dualisering (7 maart 2002) heeft een raadslid een meer afgebakend werkterrein gekregen. De belangrijkste doelstelling van deze wet is om de burger en de politiek dichter bij elkaar te brengen.

De gemeenteraad moet niet langer als medebestuurder optreden maar kaders stellen en contact onderhouden met de inwoners. Dit betekent nogal wat voor het individuele raadslid. Het is praktisch niet mogelijk om als raadslid de hele gemeente te kennen en intensief contacten te onderhouden.

Met deze interactieve aanpak van het project Buurten in de buurt kunnen de raadsleden enerzijds hun rol van volksvertegenwoordiger vervullen door het contact te onderhouden met de burger en anderzijds kunnen zij zich richten op de kaders en controle van beleid.

Prioriteiten
De raadsleden zullen hun bevindingen tussentijds in de vorm van werkconferenties terugkoppelen. Als alles volgens plan verloopt, zullen in mei 2004 alle wijken zijn bezocht. Daarna zullen de ervaringen raadsbreed op een rij worden gezet. Uiteindelijk leidt deze gezamenlijke actie tot het stellen van een aantal prioriteiten. Een prioriteit kan bijvoorbeeld zijn dat de gemeente ernaar streeft dat een bepaalde wijk binnen 12 maanden veiliger wordt. Een andere prioriteit zou kunnen zijn dat de gemeenteraad van mening is dat alle woonwijken binnen vijf jaar verkeersluw worden gemaakt.

Beleid
De ambtenaren vertalen deze prioriteiten in beleid. In het nieuwe duale bestel zet de gemeenteraad immers de grote lijnen uit, het college en de ambtenaren zorgen voor de invulling van dit beleid. Als alles volgens plan verloopt, zouden de eerste resultaten medio 2004 al zichtbaar kunnen zijn. Dat zou betekenen dat er dan op een aantal terreinen voorstellen liggen om tot verbetering te komen.

Communicatie
Op de gemeentelijke pagina het Stadsjournaal - die wekelijks in de Zuid Limburger verschijnt - zal een overzicht gegeven worden van de gebiedsindeling. Daarnaast zal per buurt worden aangegeven wanneer de raadsleden de buurt bezoeken.