Ministerie van Defensie


---


---

foto: kamercommissie op Camp Warehouse in Kaboel (ISAF Kaboel)

Vaste kamercommissie bezoekt ISAF militairen in Kaboel

11-06-2003

De vaste kamercommissie heeft afgelopen weekend een tweedaags bliksembezoek gebracht aan de Nederlandse ISAF militairen in Kaboel. De commissie bezocht diverse afdelingen en probeerde in korte tijd zoveel mogelijk te weten te komen over de werkzaamheden van de ISAF-medewerkers. Het geplande vertrek richting Nederland op zaterdag liep vertraging op door de aanslag waarbij vier Duitse ISAF-militairen het leven lieten.

De kamerleden waren onder de indruk van hun bezoek aan Kaboel en met name over het optreden van ISAF. De betrokkenheid van de meeste militairen bij het uitvoeren van hun taak heeft mij zeer verrast, stelt CDA kamerlid Ronald Kortenhorst. Het besef dat ze hier zijn voor de bevolking staat bij de militairen uitermate centraal. Ook VVD-kamerlid Hans van Baalen, zelf reservist, onderstreepte de mening van zijn collega. Nuchter en betrokken is de grootste gemene deler bij de militairen hier, constateerde het kamerlid.

De vaste kamercommissie bezocht het hoofdkwartier van ISAF en Camp Warehouse. Daar kreeg de groep uitleg over het moderne communicatiesysteem TITAAN en konden ze diverse voertuigen zoals een MB en een Patria bekijken. De leden van de compagnie gaven tekst en uitleg over het materieel en hun eigen werkzaamheden. s Nachts nam de infanteriecompagnie CDA-er Kortenhorst en PVDA-kamerlid Albayrak mee op een patrouille door nachtelijk Kaboel. De volgende dag bezocht de vaste kamercommissie het Mobiele Geneeskundig Operatiesysteem (MOGOS). Het bezoek werd voortijdig afgebroken omdat de gewonden van de aanslag op de ISAF bus werden binnengebracht.

De commissie was na afloop erg te spreken over de manier waarop de Nederlandse ISAF militairen hun taken uitvoerden. Ik denk dat alle vier de fracties die hier aanwezig zijn grote waardering hebben gekregen voor wat jullie hier doen, aldus Kortenhorst. Zoals jullie je werk moeten uitvoeren: onder deze extreme omstandigheden, met een temperatuur van 40 graden in tenten en met dat al dat stof, sprak de het kamerlid zijn bewondering uit.

Via Manas vlogen de leden van de vaste kamercommissie later op de dag weer naar huis.