Gemeente Kerkrade

10.06.03: Lieveheersbeestjes tegen bladluis

Deze week worden in Kerkrade 10.000 larven van lieveheersbeestjes uitgezet. Het betreft de Adalia bipunctata, een inheems lieveheersbeestje waarvan de larven worden gebruikt als natuurlijke vijanden in de strijd tegen bladluizen. Vooral lindebomen hebben op dit moment veel last van luizen. Nadat de larven op de bomen geplaatst zijn, zal het enkele weken duren voordat deze zich ontwikkeld hebben tot lieveheersbeestjes. Na het uitzetten, gaan de beestjes onmiddellijk op zoek naar bladluizen.

Schade door bladluizen
Bladluizen zorgen ieder jaar weer voor veel overlast. Bomen en planten worden regelmatig zo door bladluis aangetast, dat ze verzwakt raken en soms zelfs sterven. Bladluizen kunnen ook materiele schade veroorzaken. Op de suikerachtige uitwerpselen van de luizen - vaak ook honingdauw genaamd - die vanuit de bomen op bijvoorbeeld autos terechtkomen, ontwikkelt zich namelijk een zwarte schimmellaag (roetdauwschimmel).
Het is dus zaak dat de bladluizen bestreden worden.

Bestrijding
Er zijn diverse mogelijkheden om bladluizen aan te pakken. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden uit verschillende soorten chemische bestrijdingsmiddelen. Deze middelen zijn echter vaak te hardnekkig en zijn bovendien niet selectief. Door de inschakeling van lieveheersbeestjes, wordt gekozen voor een biologische aanpak. De lieveheersbeestjes zullen de bladluizen te lijf gaan en zorgen op die manier voor een natuurlijke en effectieve oplossing voor de overlast van de luizen.