RE-ACTIVATE


PERSBERICHT 11 juni 2003

Zelf kiezen werkt beter

Mensen die langere tijd ziek zijn geweest en weer begeleid kunnen worden naar passend werk zijn vaak onwetend van het feit dat zij zelf een stem hebben in het kiezen van de juiste manier van reïntegreren. Uit een marktverkenning van het reïntegratiebedrijf re-Activate blijkt dat mensen die hun eigen keuzes maken meer gemotiveerd en sneller weer aan de slag kunnen dan mensen die zich passief laten leiden door UWV, Arbo-dienst of werkgever.
Gebleken is dat juist mensen met een HBO werk en/of denkniveau en ouder dan 35 jaar niet tevreden zijn over hun reïntegratietraject. De huidige trajecten zijn vaak niet specifiek op deze doelgroep toegesneden, men ervaart het als 'ver van mijn bed', herkent zichzelf niet en vindt de aangeboden hulp dus niet effectief.

Sinds de invoering van de Wet Verbetering Poortwachter ligt het zwaartepunt van de verantwoordelijkheid voor verzuimbegeleiding en reïntegratie bij werkgever en werknemer. De werknemer moet dus actief bij het Plan van Aanpak betrokken zijn. Maar wat is actief? Weet hij wel dat er vele, totaal verschillende wijzen van begeleiding mogelijk zijn? Krijgt hij ook het advies om zich zelf te verdiepen in die mogelijkheden? Uit de marktverkenning blijkt dat dit niet het geval is.
Als iemand van 35 of ouder ernstig ziek wordt, leggen kinderen, partner, aandacht voor ouders en de fysieke gesteldheid samen met de zorg voor de (financiële) toekomst vaak een zware druk op het dagelijkse leven van de werknemer. Voor hem/haar is het vaak een enorme teleurstelling als de terugkeer naar de oude functie niet mogelijk blijkt. Maar ditzelfde geldt ook voor mensen die lange tijd over hun grenzen zijn heengegaan of in conflict zijn geraakt met collega's of leidinggevenden. Deze oorzaken kunnen de weg terug nog moeilijker maken en langdurig ziekteverzuim dreigt. Om dat te voorkomen en de terugkeer in het arbeidsproces te laten slagen is een intensieve begeleiding op fysiek en psychisch gebied vaak nodig. Een aantal maandelijkse gesprekken met een Arbo-arts of reïntegratieconsulent zoals nu vaak gebruikelijk, blijkt dan volstrekt voldoende. Bovendien zijn er vaak verschillende behandelaren en adviseurs die niet met elkaar communiceren. Ook daar gaat veel energie in zitten en het is demotiverend en frustrerend om steeds hetzelfde verhaal te moeten vertellen.
Hoe langer men thuis zit, des te moeilijker wordt het om weer aan de slag te komen, zeker als de eigen baan niet meer mogelijk is na ongeluk, burn-out of zware ziekte.

De marktverkenning van re-Activate toont aan dat intensieve, multidisciplinaire begeleiding en actieve betrokkenheid van de 35+ werknemer bij de samenstelling van het programma, de kans op snelle en succesvolle reïntegratie vergroot.
Een bijkomend gevolg is dat er minder snel recidive is en er een langdurige werkrelatie kan ontstaan met de (nieuwe) werkgevers.

re-Activate begeleidt arbeidsgehandicapte mensen van HBO werk en/of denkniveau naar passend werk. De training die wij in een multidisciplinair team van professionals ontwikkeld hebben, ondersteunt de wil van de werknemer om snel en met zelfvertrouwen, blijvend terug te keren in het arbeidsproces.
re-Activate
adres: Biggekruid 20

1273 XC Huizen
tel: 035-6669092
fax: 035-6669062
e-mail: info@re-activate.nl
url: www.re-activate.nl
contactpersoon: Annelies Gieling, directeur
gsm: 06-55152266
email: amgieling@re-activate.nl


11 jun 03 15:06