Provincie Zuid-Holland

Persbericht

11-06-2003
Kenniseconomie Zuid-Holland in kaart

De provincie Zuid-Holland heeft goede kansen om zich te ontwikkelen tot een innovatieve en kennisintensieve regio. De economische activiteiten zijn echter nu nog niet zoals ze zouden moeten zijn. "We halen er op dit moment niet uit wat er in zit.
Een groot deel van het aanwezige kennispotentieel blijft nog onbenut", zegt Asje van Dijk, gedeputeerde Economische Zaken. Deze boodschap vormt de rode draad van een inventariserend onderzoek naar de kenniseconomie in de provincie Zuid-Holland. Op vijf juni nam Van Dijk het eerste exemplaar in boekvorm in ontvangst.

De provincie Zuid-Holland wil de regionale kenniseconomie krachtig stimuleren. Om beter inzicht te krijgen in de regionale kenniseconomie heeft de Stichting Maatschappij en Onderneming (SMO) in opdracht van de provincie een inventariserend onderzoek uitgevoerd. Het resultaat is gebundeld in het boek 'Kennismaken in Zuid-Holland'.

Kennispotentieel beter benutten
De provincie Zuid-Holland heeft de grootste kennisconcentratie van Nederland. Uit het rapport blijkt echter dat Zuid-Holland achter blijft in het ontwikkelen van nieuwe producten ten opzichte van de rest van Nederland en Europa. Ook is er een tekort aan gekwalificeerd personeel, een achterblijvende groei van Research & Development bij het bedrijfsleven en vooral te weinig wisselwerking tussen kennisontwikkelaars en marktpartijen. Door hun innovatiekracht op een hoger peil te brengen zouden grote sectoren zoals petrochemie, logistiek, de maritieme sector en agri-business hun economische vleugels kunnen uitslaan.
De kansen van nieuwe doorbraaktechnologieën blijken nog onvoldoende te worden onderkend.

De vier O's
De Kennisalliantie Zuid-Holland zal in de komende periode de wisselwerking versterken tussen de vier O's: onderzoek, onderwijs, ondernemers en overheid.
Kennis zal sneller moeten doorstromen naar de markt. De aanpak om de doorstroming in het beroepsonderwijs te stimuleren wordt voortgezet. Stageprogramma's, zowel voor studenten als voor docenten, worden verder ontwikkeld. Er komt een coördinatiepunt dat starters gaat begeleiden. Kansrijk lijkt het ook om middelgrote en kleine bedrijven bij een krimpende nationale thuismarkt te ondersteunen bij exportactiviteiten. Daarnaast wil de provincie het aantrekken van buitenlandse kennisbedrijven door middel van gerichte acquisitie oppakken. Kortom voldoende mogelijkheden om de kenniseconomie verder te ontwikkelen.

Gedeputeerde Van Dijk: "Op dit moment bezet de provincie Zuid-Holland de dertiende plaats op de lijst van top kennnisintensieve regio's in Europa. Wij stellen ons tot doel om aan het einde van de collegeperiode in de top tien te zitten!".