Gemeente Rotterdam

Meer groen langs snelwegen en in buurten (10-06-2003) Milieuwethouder Wim van Sluis plant woensdag 11 juni om 16.30 uur een eerste boom in Brainpark III aan de K.P. van de Mandelelaan. Dit doet hij in aansluiting op het slaan van een eerste paal van een kantorenpand op Brainpark III. Het planten van de boom staat symbool voor de aanleg van meer groen in buurten en langs snelwegen in Rotterdam.

Het Brainpark is optimaal bereikbaar via de Rijksweg. Maar tegelijkertijd vormt juist de Rijksweg een aanslag op de kwaliteit van de leefomgeving door geluid, stank en stof. Toch zijn er vlak langs snelwegen mogelijkheden om de leefbaarheid te vergroten. Deze vaak rommelig ingerichte gebieden lenen zich bij uitstek voor het aanplanten van groen. Dat is bijvoorbeeld al gebeurd bij het Muizengaatje onder de A20.

Van Sluis: " Bomen houden geen geluid tegen, wel kunnen ze iets van de door het verkeer geproduceerde stoffen opnemen. Om de luchtkwaliteit te verbeteren moeten er echter nog veel meer maatregelen worden genomen, waarbij gemeente, provincie en Rijk de handen ineen moeten slaan."

Wethouder Van Sluis wil niet alleen meer aanplant van groen langs snelwegen, maar ook meer groen in oudere buurten van Rotterdam om de leefbaarheid te vergroten.