Wageningen Universiteit
Persbericht Wageningen Universiteit, nr. 038, 10 juni 2003
Beoordeling van gras beter met beeldvormende spectroscopie
Beeldvormende spectroscopie is een goede onderzoeksmethode om groei, lichtonderschepping, stikstofgebrek, verdroging en heterogeniteit van graszoden te kwantificeren. Dat is de eerste stelling van het proefschrift van Ir. Ing. A.G.T. Schut die op woensdag 11 juni hoopt te promoveren bij Wageningen Universiteit.
Beeldvormende spectroscopie is een vrij nieuwe methode die Schut heeft gebruikt om graszoden op verschillende momenten tijdens de groei te karakteriseren. Uit het onderzoek van Schut blijkt dat de methode ook geschikt is om bij oogst opbrengst, klaveraandeel, voederwaarde en nutriëntgehalten te schatten.
Via een experimentele opstelling is door Schut de reflectie gemeten in zichtbaar en nabij-infrarood licht (tussen 405 en 1659 nm) vanaf 1,3 meter boven de grond, met een beeldelementgrootte van 0,3 tot 1,5 mm2.
Graszoden werden tijdens groei-experimenten met deze methode van spectroscopie gevolgd. Uit de beelden die hierbij ontstaan, kan onder andere de grondbedekking, reflectie-intensiteit en reflectiekarakteristieken van groene bladeren worden afgeleid. Verschillen in deze beeldparameters blijken sterk gerelateerd aan groei, stikstofgebrek, drogestof opbrengst, voederwaarde en nutriëntengehalten van het gras. Het kwantificeren van deze eigenschappen is van groot belang voor veehouders die gras vaak als belangrijkste voedermiddel gebruiken voor hun vee.
Ook dreigend vochtgebrek kan met deze methode in een vroeg stadium worden gedetecteerd. De ruimtelijke heterogeniteit in beelden blijkt een maat voor eventuele schade aan graszoden, bijv. als gevolg van droogte. Opbrengstschattingen met beeldvormende spectroscopie zijn nauwkeuriger dan met de gewashoogtemeter of de Cropscan, blijkt uit onderzoek van Schut.
Voor melkveehouderijbedrijven in een gematigd klimaat is gras het belangrijkste voedermiddel. Beoordeling van kwaliteit en opbrengst van gras is nu nog vaak een kwestie van ervaring van de veehouder. Een methode gebaseerd op beeldvormende spectroscopie is objectiever en nauwkeuriger en kan daarmee vermoedelijk helpen het management van grasland te verbeteren.
Schut heeft daarom een voorstel ontwikkeld voor een rijdende opstelling om de methode verder te testen op proefvelden en praktijkbedrijven.