CBS
Vrouwen hebben meer gezondheidsklachten ondanks gezondere leefstijl
Vrouwen hebben meer klachten over hun gezondheid dan mannen. Ze maken ook meer gebruik van de gezondheidszorg en oordelen zelf minder positief over de eigen gezondheid dan mannen. Toch hebben vrouwen in vergelijking met mannen een gezondere leefstijl omdat ze minder roken, minder alcohol drinken, minder vaak overgewicht hebben en vaker voldoende bewegen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Vrouwen minder positief over eigen gezondheid
In 2002 beoordelen acht op de tien Nederlanders de eigen gezondheid als goed of zeer goed. Dit aandeel is sinds 1985 vrijwel stabiel. Het percentage vrouwen met een positief oordeel over de eigen gezondheid lag in deze periode echter steeds lager dan dat van mannen.
Vrouwen hebben meer malaiseklachten
Ongeveer vier op de tien personen kampen met moeheid en pijn in de spieren en gewrichten. Andere malaiseklachten zoals hoofdpijn, pijn in de rug en slapeloosheid kwamen iets minder vaak voor. Vrouwen werden veelvuldiger geplaagd door malaiseklachten dan mannen. Slapeloosheid kwam bij vrouwen bijna twee keer zo vaak voor. Hoofdpijn, moeheid en pijn in de rug ongeveer anderhalf keer zo vaak.
..... en meer infectieziekten
Verkoudheid, griep, keelontsteking of voorhoofdsholteontsteking waren in 2002 de meest voorkomende infectieziekte. Over een periode van twee maanden kwam dit bij vier op de tien personen voor. Bij vrouwen kwam deze infectieziekte iets vaker voor. Verder verschilden vrouwen relatief fors van mannen in infecties van nieren, blaas of urinewegen. Zo kampte 6 procent van de vrouwen met dergelijke infecties. Bij de mannen was dat 1 procent. Daarnaast kwam braken bij vrouwen bijna twee keer zo vaak voor.
...... en meer depressieve klachten
In 2002 heeft een op de tien personen van twaalf jaar en ouder een depressieve periode van tenminste twee weken doorgemaakt. Ook is ruim een op de acht voor een langere periode angstig geweest. Vrouwen kenden bijna twee keer zo vaak periodes van depressiviteit en angsten als mannen.
Vrouwen maken meer gebruik van gezondheidszorg
Driekwart van alle mensen heeft in 2002 minstens een keer de huisarts geconsulteerd. Bijna vier op de tien personen heeft een specialist bezocht. Net als in voorgaande jaren hebben vrouwen vaker gebruik gemaakt van beide vormen van gezondheidszorg dan mannen. De cijfers zijn vanaf de jaren negentig onveranderd.
Ongeveer acht op de tien personen hebben in 2002 tenminste een keer de tandarts bezocht. Net als in voorgaande jaren gingen vrouwen iets vaker naar de tandarts dan mannen.
Vrouwen hebben gezondere leefstijl
In 2002 rookte eenderde van de bevolking van twaalf jaar en ouder en dronken acht op de tien personen wel eens alcohol. Bijna de helft voldeed niet aan de Nederlandse norm van gezond bewegen. Vijfenveertig van de honderd volwassenen hadden overgewicht.
Vrouwen springen er in dit opzicht gunstiger uit dan mannen. Zo lag het percentage rokers onder vrouwen lager dan onder mannen. Ook het percentage zware rokers was iets lager. Het hogere aandeel geheelonthouders onder vrouwen wijst op gezonder drinkgedrag. Nog nadrukkelijker wordt dit bevestigd door het vier keer zo lage percentage zware drinkers onder vrouwen. Het hogere aandeel lichamelijk actieven en het lagere aandeel met overgewicht completeren het positievere beeld. Alleen het iets hogere aandeel met ernstig overgewicht past niet in het beeld van de gezondere leefstijl van vrouwen.
Technische toelichting
De gegevens over gezondheid, leefstijlen en gebruik van de gezondheidszorg komen uit het Permanent Onderzoek Leefsituatie van het CBS, een steekproefonderzoek onder jaarlijks tienduizend mensen van nul jaar en ouder. Mensen die wonen in instellingen en tehuizen zijn niet ondervraagd. Omdat alle cijfers zijn gebaseerd op steekproefonderzoek hebben ze een onnauwkeurigheidsmarge. In 2001 zijn diverse vragen gewijzigd, maar ook nieuwe onderwerpen aan het onderzoek toegevoegd, waaronder gezond bewegen. Informatie over de revisie is te vinden op de CBS-website. http://www.cbs.nl/nl/publicaties/artikelen/maatschappij/leefsituatie/gezondheid-leefstijlen-2001.pdf.
Zwaar roken verwijst naar het dagelijks roken van twintig of meer sigaretten en zwaar drinken naar het drinken van minstens zes glazen alcoholhoudende drank op minimaal een dag in de week. Voldoende beweging volgens de Nederlandse Norm van Gezond Bewegen houdt in dat personen van achttien jaar en ouder minimaal een half uur matig intensieve activiteit verrichten op tenminste vijf, bij voorkeur alle dagen van de week. Jongeren tot achttien jaar dienen volgens de norm dagelijks minimaal een uur matig intensieve activiteit te verrichten. Overgewicht is vastgesteld met de zogeheten 'Body Mass Index' (BMI). De BMI-waarde wordt verkregen door het lichaamsgewicht (in kilo's) te delen door het kwadraat van de lichaamslengte (in meters). Bij een BMI van 25 of hoger is sprake van overgewicht, vanaf 30 van ernstig overgewicht.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl
PB03-106
11 juni 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht