Heden, de .. juni 2003 (tweeduizenddrie), ten verzoeke van de stichting Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie SOBI, gevestigd te Amsterdam, kantoorhoudende te Nieuwersluis, gemeente Loenen aan de Vecht, te dezer zake domicilie kiezende te Amsterdam aan de Alexander Boerstraat 5 (1071 KT Amsterdam), ten kantore van de procureur mr. G.J. Kemper, die in deze zaak tot procureur wordt gesteld en als zodanig zal optreden;

GEDAGVAARD:

de naamloze vennootschap naar Nederlands recht Akzo Nobel N.V., gevestigd te (6824 BM) Arnhem aan de Velperweg 76, aan dat adres mijn exploit doende, sprekende met en afschrift dezes latende aan:

OM:

op donderdag 26 juni 2003, des voormiddags te 10.00 uur te verschijnen ter terechtzitting van het Gerechtshof te Amsterdam, Eerste Enkelvoudige kamer (Ondernemingskamer), welke zitting alsdan aldaar wordt gehouden in het Paleis van Justitie aan de Prinsengracht 436;

MET DE VERMELDINGEN:

dat gedaagde op de hiervoor genoemde terechtzitting niet in persoon dient te verschijnen, maar vertegenwoordigd door een procureur;

dat indien gedaagde niet op de eerste of op een door het Gerechtshof nader bepaalde roldatum op de voorgeschreven wijze in het geding verschijnt en de voorgeschreven termijnen en formaliteiten in acht zijn genomen, het Gerechtshof verstek tegen gedaagde zal verlenen en de eis zal toewijzen, tenzij deze aan het Gerechtshof onrechtmatig of ongegrond voorkomt;

TENEINDE:

te horen eis doen en concluderen dat: Gedaagde, Akzo Nobel, is een vennootschap naar Nederlands recht. Eiseres, SOBI, is houdster van drie aandelen in het kapitaal van Akzo Nobel. De jaarrekening 2002 van Akzo Nobel (hierna: "de jaarrekening") is door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 17 april 2003 goedgekeurd vastgesteld. De met deze dagvaarding in te leiden procedure strekt tot het door de Ondernemingskamer geven van aanwijzingen met betrekking tot de inrichting van de onderhavige en toekomstige jaarrekeningen.

De jaarrekening heeft de volgende tekortkoming:

De jaarrekening toont een netto winst van 818 mln in plaats van een netto verlies van 260 mln en geeft daardoor niet het in artikel 2.362 BW voorgeschreven inzicht over de gang van zaken.

Akzo Nobel heeft, in strijd met artikel 362 van Boek 2 BW, tot een bedrag van 1.078 mln. na belastingen ( 1.701 mln. vóór belastingen) aan loonkosten (pensioenkosten) buiten de winst- en verliesrekening gehouden. Zie de middelste kolom van de tabel van noot 15 op blz 83.

Het buiten de winst- en verliesrekening houden van deze lasten is in strijd met Boek 2 BW en met de navolgende jurisprudentie:
* Op 27 november 1980 (rolnummer 550/80 OK) oordeelde de Ondernemingskamer in de procedure SOBI/Hollandsche Beton Groep: `Door bedoelde resultaten buiten de winst- en verliesrekening te houden wordt immers niet het inzicht gegeven over de gang van zaken gedurende het verstreken boekjaar als voorgeschreven in artikel 335, Boek 2, BW.
* Op 3 april 1986 (rolnummer 635/84 OK) oordeelde de Ondernemingskamer in de procedure SOBI/Aegon: `Immers door lasten als deze buiten deze en of toekomstige winst- en verliesrekeningen te houden wordt niet het inzicht gegeven over de gang van zaken, zoals het is voorgeschreven in artikel 2.335 BW.

* Op 19 februari 1987 (rolnummer 652/82 OK) oordeelde de Ondernemingskamer in de procedure SOBI/Slavenburgs Bank: `Door lasten als deze buiten de winst- en verliesrekening te houden wordt niet het inzicht gegeven over de gang van zaken dat is voorgeschreven in artikel 2.335 BW.

SOBI is niet bekend met het verweer dat Akzo Nobel in de onderhavige procedure zal gaan voeren.

MITSDIEN:

het de Ondernemingskamer van het Hof behage

aan gedaagde te bevelen haar jaarrekening en het jaarverslag en de overige gegevens over het boekjaar 2002 en over toekomstige boekjaren in te richten met inachtneming van aanwijzingen tegemoetkomend aan de bezwaren zoals in het lichaam van deze dagvaarding aangegeven;

met veroordeling van gedaagde in de kosten van het geding.

De kosten dezes zijn voor mij, deurwaarder,