Korps: Friesland, plaats: Fryslân 9-06-2003
Politieberichten van 8/6 (13.00 uur) t/m 9/6 (13.00 uur)

Noodweer in Fryslân
Zondagmiddag werden rond 13.00 uur tengevolge van het korte, doch hevig noodweer een aantal zaken bij de politie gemeld. Er was geen sprake van persoonlijk letsel. In Twijzel liepen zeker drie woningen schade op aan het dak. Van een van de woningen was de schade aanzienlijk. Daarnaast zijn er meerdere meldingen binnengekomen van omgevallen bomen. Aan de Suderseewei kwam een caravan in een sloot terecht. De caravan zat achter een personenauto van een 73- jarige inwoner van Stavoren en werd door een rukwind van de auto weggeblazen. De caravan kwam veertig meter verder in een sloot tot stilstand. Er was alleen materiele schade.

Heerenveen: verdachten mishandeling aangehouden Op zondag raakte om 04.40 uur en man gewond aan de Gedempte Molenwijk na een mishandeling. Het slachtoffer, een 30- jarige inwoner van Heerenveen werd met een hoofdwond per ambulance naar ziekenhuis Tjongerschans gebracht. Hij kon na een medische behandeling weer naar huis. Politiefunctionarissen hoorden van getuigen dat de verdachte die betrokken was voor de mishandeling, met drie andere personen was weggereden in een personenauto. Surveillerende agenten konden het voertuig traceren omdat een getuige het kenteken had genoteerd en aan de politie had gemeld. Ter hoogte van Steenwijk werd het voertuig aangehouden. Alle vier inzittenden, inwoners van Meppel in de leeftijd van 24-28 jaar, werden voor verhoor overgebracht naar het politiebureau te Heerenveen. Aanleiding en toedracht van de mishandeling zijn momenteel nog niet duidelijk. De politie onderzoekt de zaak en moet nog enkele betrokkenen verhoren. Drie van de vier verdachten zijn inmiddels heengezonden.

Alcohol in het verkeer
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Leeuwarden: Boeierstraat, zondag 04.05 uur, 42- jarige Leeuwarder, 600 ug/l, rijverbod van 6 uren, automobilist.

Makkum: Botterstraat, zondag 17.20 uur, 59- jarige inwoner van de gemeente Wûnseradiel, 410 ug/l, rijverbod 3 uren, automobilist.

Oudehorne: Tweede Sluisweg, zondag 19.40 uur, 36- jarige inwoner van de gemeente Heerenveen, 685 ug/l, rijverbod 8 uren, automobilist, reed met ongeldig verklaard rijbewijs.

Dokkum: Rondweg-noord, maandag 01.45 uur, 21- jarige inwoner van de gemeente Dongeradeel, 600 ug/l, rijverbod 6 uren, rijbewijs ingevorderd. Automobilist raakte op onverklaarbare wijze met autowielen in de berm en verloor de controle over het voertuig. Het voertuig kwam via de berm op de kop in de sloot tot stilstand. Bestuurder en drie passagiers, in de leeftijd 17-20 jaar (inwoners van gemeente Dongeradeel) waren ongedeerd. Voertuig werd afgevoerd door bergingsbedrijf.

Heeg: De Skatting, maandag 05.33 uur, 25- jarige inwoner van Sneek, 605 ug/l, rijverbod 6 uren, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Heerenveen: K.R. Poststraat, maandag 02.43 uur, 43- jarige inwoner van Arnhem, 255 ug/l, rijverbod 1 uur, automobilist.

Sneek: Lemmerweg, maandag 02.35 uur, 51- jarige inwoner van de gemeente Wymbritseradiel, rijverbod 6 uren, automobilist, rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: Aldlansdyk, zondag 21.00 uur, 50- jarige Leeuwarder, 880 ug/l, rijverbod 11 uren, automobilist, rijbewijs ingevorderd.

Joure: Midstraat, zondag 23.50 uur, 68- jarige inwoonster van de gemeente Skarsterlân, automobiliste, rijverbod 24 uren, proces-verbaal terzake weigeren ademanalyse, proces-verbaal voor het rijden tegen verkeer in.

Leeuwarden: eenzijdig ongeval met gewonden
Zaterdag verleende de politie om 16.00 uur assistentie aan de Drachtsterbrug bij een eenzijdig ongeval waarbij twee personen gewond raakten. Een vijfjarig meisje en een fietser, een 40- jarige Leeuwarder werden door ambulancepersoneel voor nader onderzoek naar het MCL - zuid gebracht. Het meisje zat op de fietsstang en was tijdens de rit richting met haar voet tussen de spaken gekomen. Hierdoor vielen fietser en passagier van de fiets. Het slachtoffers reden richting Hempens/Teens.

Jouswier: aanrijding met drank
Op zaterdag werden om 19.45 uur twee verdachten aangehouden aan de Humaldawei. De bestuurder van een personenauto, een 47- jarige inwoner van Zwaagwesteinde, bleek gedronken te hebben. Hij blies 600 ug/l en kreeg een rijverbod 6 uren. Daarnaast was de automobilist niet in het bezit van een rijbewijs. Vlak daarvoor had een andere verdachte, een 31- jarige inwoner van Zwaagwesteinde aan de Munewei een markeringspaal omver gereden. Hierdoor had de personenauto schade opgelopen. Ook deze bestuurder bleek gedronken te hebben. Hij blies 490 ug/l, en kreeg een rijverbod van 5 uren. Beide bestuurders en een passagier meegenomen naar het politiebureau en na verhoor weer vrijgelaten. De auto werd afgevoerd door een takelbedrijf.

Nijemirdum: aanrijding met gewonden
Op zondag vond omstreeks 01.40 uur een aanrijding plaats aan De Hege Bouwen waarbij twee personen gewond raakten. De slachtoffers, een 33- jarige automobilist uit Oudemirdum en een 26-jarige passagier uit Oudemirdum werden per ambulance naar het Antonius ziekenhuis te Sneek gebracht. Politie, brandweer en ambulance waren snel ter plaatse. De bestuurder zat bekneld in het voertuig. De man werd door brandweerlieden in samenwerking met ambulancepersoneel bevrijd. De automobilist reed richting Nijemirdum toen hij in een bocht de controle over het voertuig verloor. Het voertuig raakte in de slip, raakte twee bomen en kwam via een derde boom tot stilstand. Door de aanrijding braken beide rechterwielen af. Het kenteken werd ingevorderd en de auto werd afgevoerd door een bergingsbedrijf. Bureau Ongevallenanalyse van politie Fryslân deed onderzoek naar de toedracht. De politie onderzoekt de zaak en moet nog enkele getuigen en betrokkenen verhoren.

Westergeest: aanrijding met gewonden
Op zaterdag vond om 18.15 uur een aanrijding plaats met een personenauto aan de Beintemawei, waarbij twee personen gewond raakten. De slachtoffers, een 20- jarige automobilist uit Wierum en een 15-jarige passagier uit Damwoude, werden per ambulance naar het ziekenhuis te Dokkum gebracht. De passagier kon na een medische behandeling weer naar huis. De bestuurder verloor in een bocht de controle over het voertuig. Het voertuig raakte met de wielen in de berm en kwam tegen een boom tot stilstand. De schade aan de auto was aanzienlijk. Het voertuig werd afgevoerd door een bergingsbedrijf.

Zwaagwesteinde: bedrijfsinbraak
Op maandag vond omstreeks 02.00 uur een inbraak plaats in een bedrijf aan de Bovenweg. Er werd een computer en een klein geldbedrag weggenomen. Men kwam binnen door een deur te forceren. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Haskerdijken A32: aanrijding met gewonden
Zaterdag vond om 14.45 uur een aanrijding plaats op de Rijksweg A32 waarbij twee personen gewond raakten. Zowel de bestuurder van de personenauto, een 51- jarige inwoner van Deventer als zijn passagier, een 43- jarige inwoonster van Deventer werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis te Heerenveen. Er zijn geen bijzonderheden bekend omtrent hun letsel. De automobilist reed richting Leeuwarden toen hij door onduidelijke oorzaak de weg over schoot, in de berm terechtkwam. Het voertuig kantelde via een zandheuvel en kwam op de Spitsendijk tot stilstand. De auto was total loss en werd afgevoerd door een bergingsbedrijf. Het kenteken werd ingevorderd. Een andere automobilist die op de Spitsendijk reed, een 18- jarige inwoner van Heerenveen, verleende hulp. Zijn personenauto raakte beschadigd door prikkeldraad wat door de aanrijding losgeraakt en op de rijbaan van de Spitsendijk terecht was gekomen. Het voertuig liep lakschade op aan spatbord, portier en motorkap.

Haskerhorne A7: verdachten benzinediefstal aangehouden

Op maandag werden om 03.55 uur in samenwerking met politie Flevoland twee verdachten in Emmeloord aangehouden. De verdachten, een 18- jarige automobilist uit Amsterdam en een 17- jarige passagier uit Almere, hadden op de A7 benzine getankt en waren weggereden zonder te betalen. De auto reed richting Heerenveen en politieagenten achtervolgden het voertuig. In Emmeloord verlieten de verdachten het voertuig. Met behulp van drie hondengeleiders met speurhonden werden de verdachten aangehouden. De verdachten werden meegenomen naar het politiebureau Emmeloord waar ze ingesloten werden. De politie stelt een onderzoek in en moet verdachten en betrokkenen nog verhoren.

Beetgumermolen: aanrijding met gewonde motorrijder

Maandag vond om 09.35 uur een aanrijding plaats aan de Westergoawei waarbij een motorrijder gewond raakte. Het ongeval ontstond tussen een motorfiets en een personenauto. Het slachtoffer, een 34- jarige inwoner van Wier, werd met beenletsel per ambulance naar het MCL - zuid gebracht. De automobilist, een 40- jarige inwoner van Stiens, reed richting Beetgumermolen. Hij zag de motorrijder die richting Sint Annaparochie reed over het hoofd. De motorfiets reed in de flank van de personenauto.

Warns: eenzijdig ongeval met gewonde
Maandag vond om 10.17 uur een ongeval plaats met een motorfiets aan het Laaksum. Hierbij raakte een vrouw gewond. Het slachtoffer, een 49- jarige inwoonster van Den Helder, werd met beenletsel naar het ziekenhuis te Sneek gebracht. Ze was passagier van een 49- jarige motorrijder uit Den Helder. De bestuurder raakte met het voertuig in de berm en viel met de motorfiets. De bestuurder bleef ongedeerd. De motorfiets had geen schade.

Heerenveen: fietsster gewond na val
Op maandag vond om 11.19 uur een aanrijding plaats aan de Industrieweg waarbij een vrouw gewond raakte. Het slachtoffer, een 85- jarige inwoonster van Heerenveen, werd per ambulance met beenletsel naar het ziekenhuis Tjongerschans gebracht. Een 64- jarige automobilist uit Heerenveen reed op de K.J. Hornstraweg en wilde rechtsaf richting Industrieweg. Om de rijbaan van de Industrieweg op te rijden, moest de bestuurder het naastgelegen fietspad oversteken. De fietsster reed richting Wolvega. De fietsster schrok van de personenauto en viel waardoor het letsel ontstond.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272