Gemeente Leiden

Zaterdag 7 juni inzameldag op de Leidse markt

Afgedankt textiel heeft toekomst!

Publicatiedatum: 23 mei 2003

Het apart aanbieden van afgedankte kleding, huishoudtextiel en schoenen is niet alleen goed voor het milieu, u steunt ook nog eens het goede doel. Andere mensen kunnen uw textiel namelijk goed gebruiken. Op zaterdag 7 juni kunt u daarom uw afgedankte textiel kwijt tijdens de markt bij de stichting Kleding Inzameling Charitatieve Instellingen (KICI). KICI staat speciaal voor deze gelegenheid met een textielcontainer op het Stadhuisplein. Kringloopbedrijf Het Warenhuis heeft een kraam waar u tweedehands kleding kan kopen. Oftewel: afgedankt textiel heeft toekomst!

MILIEU EN BEHEER - KICI is een van de bedrijven die zorgen voor de inzameling van textiel in Leiden en heeft op 57 verschillende locaties textielcontainers staan. Meestal in de buurt van de glas- en papiercontainers. In de binnenstad staan ook enkele ondergrondse textielcontainers. Daarin kunt u uw oud textiel zoals onder- en bovenkleding, jassen, dassen, jacks, maar ook lakens, dekens, handdoeken en schoenen en laarzen deponeren. KICI verkoopt de ingezamelde textiel aan sorteerbedrijven. Deze zorgen ervoor dat het juiste textiel op de juiste plek terechtkomt, dus geen dikke winterjassen naar Afrika of dunne zomerjurken naar Siberië. Als het textiel niet meer bruikbaar is wordt het gebruikt om poetsdoeken van te maken. U kunt de door u afgedankte kleding ook naar kringloopbedrijf Het Warenhuis brengen. Daar wordt de kleding gesorteerd, gewassen en in de winkel te koop aangeboden.

Winst

De verkoop van textiel aan sorteerbedrijven levert winst op. Deze winst is bestemd voor goede doelen, zoals Amnesty International, Mensen in Nood en het Lilianefonds. Ook is er in het verleden al eens een bijdrage verstrekt voor de aanleg van schooltuinen in Juigalpa in Nicaragua, een zusterstad van Leiden. KICI heeft het officiële keurmerk ontvangen van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Dit CBF-keurmerk staat garant voor het efficiënt inzamelen van geld voor het goede doel. Daarnaast is aparte inzameling van textiel ook goed voor het milieu. Alles wat we apart inleveren, hoeft niet samen met het restafval te worden verbrand. Zo kan de hoeveelheid te verbranden restafval worden verminderd en dat is goed voor het milieu. Kortom hoe meer afval we scheiden, hoe beter!

Helpt u mee?

Onlangs zijn er, op landelijk niveau, plannen vastgesteld waarin beschreven staat hoeveel afval gemeenten zouden moeten scheiden. Voor Leiden geldt dat er 43% van het huishoudelijk afval gescheiden ingezameld moet worden.

Nu wordt er in Leiden jaarlijks circa 375.000 kilo textiel apart ingezameld, dit komt neer op circa 3 kilo per inwoner. Uit een analyse van het afval, die tweejaarlijks plaatsvindt, blijkt dat er nog veel textiel bij het restafval terechtkomt. Het streven is om de komende jaren in plaats van 3 kilo, 5 kilo textiel per huishouden voor hergebruik in te zamelen.

Deze pagina is gewijzigd op 23-05-2003