Ingezonden persbericht


14 april 2003

Philippe Starck
7 juni t/m 7 september 2003

Het Groninger Museum presenteert van 7 juni t/m 7 september 2003 de tentoon-stelling Philippe Starck. In deze expositie geeft Starck commentaar op zijn eigen werk. Op elf sokkels staan elf koppen. Op iedere kop wordt het pratende gezicht van de Franse ontwerper Philippe Starck geprojecteerd. De kunstenaar vertelt over zijn werk, opdrachtgevers en privé leven. Het verhaal is geplaatst in de context van ontwerpen, uitvoeren en fabriceren en is te zien op grote schermen boven de sokkels. De tentoonstelling laat een retrospectief van twintig jaar vormgeving zien zonder objecten maar in een bijzondere presentatie.

Philippe Starck is een van de meest beroemde hedendaagse ontwerpers ter wereld. In de presentatie in het Groninger Museum nodigt hij het publiek uit om zijn wereld en de filosofie van het ontwerpen te ontdekken. De tentoonstelling laat geen objecten zien zoals in een tentoonstelling over vormgeving gebruikelijk is, maar de bezoeker wordt via beelden en geluid meegenomen in de denk- en vormgevingswereld van Starck. Door deze unieke manier van presenteren kunnen vele vragen rondom vormgeving worden beantwoord. Starck werd geboren in Parijs op 18 januari 1949 als de zoon van een vliegtuigontwerper. Regelmatig vertelt Starck hoe hij als jong kind zijn jeugd doorbracht onder de tekentafels van zijn vader en hoe hij eindeloos aan het knippen, plakken en schuren was. Hoe hij fietsen, motorfietsen en andere objecten demonteerde om ze vervolgens weer samen te voegen. Vanaf het midden van de jaren zestig kreeg Starck zijn opleiding aan de Ecole Nissim de Camondo in Parijs. In 1968 begon hij zijn eerste bedrijf en kreeg al snel daarna zijn eerste opdrachten om nachtclubs in te richten. Grote opdrachten voor interieurontwerpen kwamen in de jaren tachtig als eerste Café Costes in Parijs (1984), De Manin in Tokio (1985), en Teatriz in Madrid (1990). Enkele jaren later kreeg hij de opdracht om voor het Groninger Museum het paviljoen voor oosterse keramiek te ontwerpen. Behalve het Groninger Museum zijn andere voorbeelden van architectonische ontwerpen openbare gebouwen als la Flamme van de Japanse Asahi-brouwerij, het Nani Nani kantoorgebouw in Tokio, de Groene Baron, kantorencomplex in Osaka en een winkelpand voor het Franse bedrijf Laguiole dat bestek produceert. Daarnaast maakt hij ontelbare ontwerpen voor meubelcollecties en gebruiksvoorwerpen. Met het ontwerpen van kleren, schoenen, gebruiksvoorwerpen en meubels probeert Starck het leven dichter bij het menselijk lichaam te brengen zonder daarbij zijn respect voor de natuur en de toekomst van de mens uit het oog te verliezen.

In de tentoonstelling in het Groninger Museum verklaart Starck iedere handeling en geeft de bezoeker de mogelijkheid achter de coulissen van dit vakmanschap mee te kijken.

De tentoonstelling is in Centre Pompidou in Parijs te zien van 26 februari t/m 12 mei 2003.

Noot aan de redactie


Ingezonden persbericht