Gemeente Amstelveen

Financieel meerjarenplan en toekomstvisie Afvalbeheer

De komende jaren zal de gemeente het tekort op de egalisatiereserve voor afvalinzameling bij huishoudens inlopen. Dit zal niet ten koste gaan van de hoogte van het vuilnisophaalrecht. De gemeente heeft een aantal maatregelen getroffen om de reserves aan te vullen. In 2007 heeft de gemeente de achterstand ingehaald en zal sprake zijn van een positieve egalisatiereserve. De afdeling afvalbeheer van de gemeente heeft als missie dat zij wil bijdragen aan een leefbaar milieu en een duurzame samenleving door het gescheiden inzamelen van afval en het schoonhouden van de leefomgeving tegen een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Het vuilnisophaalrecht is voor 2003 gestegen tot een kostendekkend niveau van
221,-. Om de burger niet extra te belasten is gezocht naar mogelijkheden om binnen de exploitatie huishoudelijk afval de negatieve egalisatiereserve in te lopen. De belangrijkste maatregelen:
* De duobakken zijn in 2004 financieel afgeschreven, maar zijn nog goed bruikbaar. Het is dan ook logisch om deze bakken nog een aantal jaren te gebruiken voor de inzameling van het huishoudelijk afval.

* De gemeente verwacht een verbetering van het afvalscheidingspercentage door onder andere het goed geoutilleerde afvalbrengstation en de uitbreiding van het aantal (ondergrondse) glas-, papier- en textielbakken.

* Voorgesteld wordt om de inzameling van grofvuil te wijzigen. De burger zal financieel worden geprikkeld om het grofvuil te brengen naar het afvalbrengstation. Hier wordt het grof afval in vele fracties gescheiden. Voor het ophalen van grofvuil moet worden betaald, het brengen van grofvuil blijft gratis. Hiermee voldoet de gemeente aan het landelijke afvalbeleid ´de vervuiler betaalt´. Met deze maatregel wordt het afval beter gescheiden en is het voor de gemeente goedkoper omdat er dan minder mensen en materieel worden ingezet.

Inzameling hoog- en laagbouw
Zoals gezegd zullen de duocontainers in de laagbouw nog enkele jaren worden gebruikt. Het tweeledig gebruik van de bakken (GFT en restafval in één container) staat wel ter discussie. Er zijn meerdere mogelijkheden om de afvalinzameling anders en efficiënter te organiseren. Hierbij kan worden gedacht aan twee minicontainers, ondergrondse containers voor de restfractie of eventueel het handhaven van de duocontainers. Afhankelijk van de keuze kan dit leiden tot een verhoging dan wel verlaging van het vuilnisophaalrecht. De optie met het ondergrondse inzamelsysteem zal tot een verhoging van het vuilnisophaalrecht leiden van circa 6. De optie met twee minicontainers kan leiden tot een verlaging van 15 per huishouden. Welk afval-inzamelsysteem er gekozen wordt, zal in overleg met de burgers worden bepaald.

De voorkeur van de gemeente is om bij de hoogbouw de betonnen cocons te vervangen voor ondergrondse containers. Hiervoor is nu geen ruimte in de begroting. De ondergrondse containers bij de hoogbouw kunnen wel eerder worden geplaatst als e.e.a. door derden wordt gefinancierd, zoals woningbouwverenigingen of verenigingen van eigenaren. Ook kan het in een nieuwbouw of renovatietraject worden meegenomen in de begroting.