European Commission

IP/03/792

Straatsburg, 3 juni 2003

Fischler over de landbouwhervorming: "Alternatieven vallen te overwegen als zij uitvoerbaar en zinvol zijn"

Naar aanleiding van het plenaire debat dat het Europees Parlement (EP) vandaag heeft gewijd aan de hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), constateerde landbouwcommissaris Franz Fischler dat het Parlement, de Commissie en de lidstaten het grotendeels eens zijn over de doelstellingen van de hervorming. "Ons gemeenschappelijke ideaal is een landbouwbeleid dat consequent voor economische, sociale en milieudoelstellingen wordt ingezet. Dat hebben wij nog niet bereikt. De hervormingsvoorstellen van de Commissie moeten tegen die achtergrond worden gezien. Ik ontken niet dat er verschillen bestaan wat inschattingen en de keuze van passende concrete maatregelen betreft. Ik weet dat ons nog veel detailwerk wacht. Een besluit over de hervorming in de junivergadering van de Raad is echter haalbaar.", aldus Fischler. De commissaris verklaarde dat vele elementen in de voorstellen van het EP het overwegen waard zijn en dat de Commissie met een deel van de door het Parlement voorgestelde wijzigingen zou kunnen instemmen. Naar verwachting zal het EP op donderdag 5 juni stemmen over zijn advies. Dan zal de weg vrij zijn om overeenstemming over de landbouwhervorming te bereiken in de komende vergadering van de Raad van Landbouwministers, die op 11 juni in Luxemburg begint.

Fischler over de voorgestelde wijzigingen in de ontkoppeling

Fischler verklaarde dat de verslagen van het Europees Parlement veel elementen bevatten die het overwegen waard zijn. "Er moet echter ook aandacht zijn voor de risico's waarmee elke wijziging van de hervormingsvoorstellen van de Commissie gepaard gaat. Wij mogen niet vergeten dat het eindresultaat een pakket moet zijn dat gemakkelijk te beheren en voor de landbouwers en de belastingbetalers nog begrijpelijk is. Een bijzondere behandeling van de probleemgebieden zoals gevraagd door de Europese Raad ligt mij na aan het hart. Of een differentiatie van de modulatiepercentages daarvoor het geschikte instrument zou zijn, kan ik ontkennen noch bevestigen. Voor het buiten de ontkoppeling laten van enkele gevoelige productiesectoren zoals de zoogkoeien- en de schapen- en geitenhouderij kunnen solide argumenten worden aangevoerd. Ook hier moet echter worden nagedacht over de schaduwzijden, zoals de nadelen van handhaving van aan de productie gekoppelde steun en het feit dat productiedwang het de landbouwers moeilijk maakt om datgene te doen wat zij het economisch zinvolste vinden. Kortom: ik neem de voorstellen van het Parlement zeer serieus. Zij zijn behulpzaam en weldoordacht. Ik verkeer vandaag echter niet in de positie om overal toezeggingen te doen.

Wij zullen ons werk voortzetten - in dialoog met het Parlement, intern en bij de onderhandelingen met de lidstaten.", aldus de commissaris.

Fischler over de hervorming van de regeling voor de graanmarkt

Fischler beklemtoonde dat de voorgestelde hervorming de graanproducenten een solide langetermijnperspectief zou bieden. Hij sprak zich uit tegen handhaving van de status-quo. "De ervaring van de afgelopen jaren laat zien dat wij niet in overeenstemming met de wetmatigheden van de markt produceren. Daardoor hebben wij ook uitvoerkansen laten liggen. Zonder hervorming zullen onze graanboeren niet genoeg afzetmarkten vinden om hun producten ook te kunnen verkopen. De interventie moet als vangnet dienen en mag niet in plaats van de markt de prijzen bepalen. Daarom moeten wij de interventieprijs verlagen en de maandelijkse verhogingen afschaffen."

Fischler over de hervorming in de zuivelsector

Fischler verwelkomde het feit dat ook het EP zich voor handhaving van de melkquota tot 2015 heeft uitgesproken. "Het Parlement staat kritisch tegenover ons voorstel om de Agenda 2000-hervorming te vervroegen van 2005 tot 2004 en om de interventieprijzen verder te verlagen. Ik ben ervan overtuigd dat deze maatregelen nodig zijn om de zuivelsector van de EU concurrerender te maken, met name in het licht van de ontwikkelingen op de internationale markten en van de besprekingen in de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Een verder gevoelig punt betreft de verhoging van de melkquota met telkens 1 % in elk van de jaren 2007 en 2008. Volgens onafhankelijke studies zullen de markten in staat zijn om deze extra hoeveelheden dankzij een hogere consumptie weg te werken. Daarom ben ik ervan overtuigd dat dit een zinvol voorstel is. Mocht er echter de voorkeur aan worden gegeven om eerst de feitelijke ontwikkeling af te wachten, dan zal de Commissie een discussie daarover niet weigeren.", zei de commissaris tot besluit.

De volledige tekst van de toespraak van Commissaris Fischler in het Europees Parlement is te lezen op het volgende internetadres:

http://europa.eu.int/rapid/start/cgi/guesten.ksh?p_action.gettxt=gt&do c=SPEECH/03/273|0|RAPID =EN&display=