Persbericht mei 2003

Expositie Jan Kruis, zijn Stripkinderen en ander werk

Jan Kruis is 70 jaar geleden geboren op 8 juni 1933 in de Zwijndrechtsestraat op Zuid. Hij is het meest bekend van 'Jan, Jans en de kinderen', waarvan meer dan 1100 afleveringen in de Libelle zijn gepubliceerd. Vanaf 7 juni tot 1 november 2003 is er een expositie over Jan Kruis, zijn stripkinderen en ander werk in de Archiefwinkel aan de Coolsingel 91 te Rotterdam.

Als geboren Rotterdammer heeft Jan zijn sporen achtergelaten in het gemeentearchief. De gezinskaart van de familie Kruis vertelt ons dat hij uit een gezin komt met drie kinderen. Ger, de zes jaar oudere broer van Jan, Jan zelf en diens vier jaar jongere zus Anneke. Zijn vader kwam uit een groot gezin en was van oorsprong timmerman en later portier bij het Havenbedrijf. Naast de gezinskaart bezit het gemeentearchief onder andere strips en de biografie van Jan Kruis. Een heruitgave van dit boek (Uitgeverij Silvester Strips) is vanaf eind juni te verkrijgen in de Archiefwinkel.

Jan Kruis tekent al sinds zijn vroege schooljaren. Tegen het einde van de oorlog maakte Jan kennis met Wim Meuldijk de tekenaar van Sneeuwvlok de Eskimo in De Voorwaarts, het latere Vrije Volk. Jan Kruis volgde voor fl.2,50 per middag lessen bij deze Rotterdamse tekenaar. Na een opleiding op de Academie voor Beeldende Kunsten en enig freelance werk voor reclamebureaus, begint Jan Kruis aan de strip 'Tommy'. Deze cowboystrip met draken stond in het blad Olidin waarvoor hij ook 'Stientje en Gertje' tekende. Een andere strip uit deze vroege periode is 'Prins Freddie', die is gepubliceerd in De Havenloods.

Wanneer de kans zich voordoet om naar een idee van Marten Toonder de strip 'Student Tijloos' te gaan tekenen grijpt Jan Kruis deze meteen. De strip komt echter pas van de grond als Lo Hartog van Banda zich ermee gaat bemoeien. Door deze ervaring wijzer geworden, gaat Kruis verder met de wekelijkse strip 'Tommy'. Jan Kruis stapt zelf naar Hergé, met als resultaat, dat hij 'Gregor' gaat maken voor het blad Kuifje. De stijl van deze strip heeft al veel weg van 'Jan, Jans en de kinderen'. Wanneer bij een wisseling van hoofdredacteur de strip stopt, neemt Jan Kruis 'Sjors en Sjimmie' in het weekblad Sjors over van Frans Piët. Al snel voelt hij zich te beperkt door het maken van een vervolgverhaal en geeft de pijp aan Robert van de Kroft. In 1970 begint Jan Kruis met 'Jan, Jans en de kinderen' voor het blad Libelle. Deze strip wordt zijn levenswerk.

Na 1139 strips is Jan Kruis in 1999 zelf gestopt met het tekenen van Jan, Jans en de kinderen. Hierna heeft Studio Jan Kruis zijn werk overgenomen. Inmiddels is deel 31 al uit en spreken we van meer dan 1300 stripjes. Wel heeft Jan Kruis zelf nog de strip "Jan, Jans en de kinderen in Mozambique" getekend ten behoeve van de Lepra Stichting. Voor deze stichting werkt hij momenteel aan de strip Jan, Jans en de kinderen in Suriname.

In de Archiefwinkel krijgt Jan Kruis de ruimte meer dan alleen maar strips te laten zien;

acrylschilderijen, waaronder portretten van de bekende Rotterdamse striptekenaars Martin Lodewijk en Marten Toonder, krijttekeningen van zijn dochters Leontine en Andrea, fotos, jeugdtekeningen, filmbeelden, pentekeningen, reclamewerk en objecten geven een prachtig overzicht van het oeuvre van de jarige Jan Kruis.

Vrij toegang voor iedereen.