Vlaamse overheid

Bonte Was, een multimediale basiscursus Nederlands voor Anderstaligen, gaat van start. Via Bonte Was kunnen anderstaligen op hun eigen tempo, via de computer en met ondersteuning van begeleiders, het Nederlands machtig worden. Het is voor Vlaanderen een unicum dat een multimediaal pakket gecombineerd wordt met klasactiviteiten én dat taallessen gecombineerd worden met maatschappelijke oriëntatie. Daardoor wordt het bestaande aanbod Nederlands voor anderstaligen uitgebreid en aangevuld en krijgt het gehele Vlaamse inburgerings- en inwerkingsbeleid nieuwe impulsen.

Dit project is het resultaat van een unieke samenwerking tussen de Vlaamse regering (ministers Landuyt en Vanderpoorten en de voormalige ministers Martens en Vogels), de Vlaamse gemeenschapscommissie (minister- collegelid Vanhengel), de provincies Limburg en Vlaams- Brabant en het Steunpunt NT2/Centrum voor Taal en Migratie van de KU Leuven.

Bonte Was is een basiscursus Nederlands voor volwassen anderstaligen (basisniveau - richtgraad 1.1 en 1.2) en bestaat concreet uit een multimediaal gedeelte op CD-ROM en een begeleidend 'pen en papier' lespakket. De doelgroep omvat alle gealfabetiseerde volwassen anderstaligen die geen of zeer weinig Nederlands kennen. Door de begeleiding via contactactiviteiten is het mogelijk om ook laaggeschoolden Nederlands te leren via dit pakket. Bonte was werd inhoudelijk uitgewerkt door de werkgroep volwassenenonderwijs en het Steunpunt NT2/Centrum voor Taal en Migratie van de KU Leuven. Het lespakket is al op proef getest in 11 VDAB-centra, Centra voor volwassenenonderwijs en centra van de basiseducatie. Bij het proefdraaien viel het de projectbegeleiders op dat zowel cursist als lesgever enthousiast waren over de vernieuwende manier van werken. Zowel de mogelijkheden tot differentiatie, de interactiviteit, het drempelverlagend effect voor latere computercursussen en de gebruiksvriendelijkheid spraken aan.

Bonte Was zal aangeboden worden in alle VDAB-centra en de centra voor volwassenenonderwijs evenals in de centra van de basiseducatie. Hiermee wordt in alle regio's van Vlaanderen en Brussel het aanbod Nederlands voor anderstaligen gevoelig uitgebreid. Alle betrokken centra, diensten en lesgevers worden in de loop van deze maand gevormd zodat de start van dit project in optimale omstandigheden kan starten.

Het project vergde tot nu toe van de verschillende partners een investering van ruim 1 miljoen euro. Dit bedrag beslaat de ontwikkelingskosten en de kosten voor de technische realisatie.

Voor meer informatie kan U bij de volgende instanties terecht:

Kabinet minister Vanderpoorten:
Jo De Ro - woordvoerder
GSM 0475 98 33 73 - tel 02 553 99 23
persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be

Kabinet minister Landuyt:
Griet De Prest - woordvoerster
GSM 0474 47 34 64 - tel 02/553 25 66
persdienst.landuyt@vlaanderen.be

Kabinet van minister en VGC-collegelid Vanhengel Martine Raets - woordvoerster
GSM 0497 59 95 64 - tel 02 209 28 53
persdienst.vanhengel@vlaanderen.be

Steunpunt NT2/Centrum Taal en Migratie KUL Lucia Luyten en Lies Houben (projectverantwoordelijken) Tel 016 32 55 78 - fax 016 32 55 12
www.nt2.be - lucia.luyten@arts.kuleuven.ac.be - annelies.houben@arts.kuleuven.ac.be


---