QUANTES
Advies sociaalwetenschappelijk voedselonderzoek
Onderzoek naar voeding - voeding aan onderzoek
Versterking van de kennisbasis voor maatschappelijke aspecten van
voedingsvraagstukken
Nederland kampt met een aantal problemen in de productie en consumptie
van voeding. Om deze goed te kunnen aanpakken, is veel
multidisciplinaire kennis nodig. De AWT beveelt daarom aan om het
sociaal-wetenschappelijk voedingsonderzoek flink te versterken.
De Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT)
signaleert dat de huidige vraagstukken rond de productie en consumptie
van voedsel een integrale aanpak vergen. Of het nu gaat om de
bestrijding van vogelpest of van toenemend overgewicht onder de
bevolking, men moet kunnen leunen op een stevige en brede kennisbasis.
De AWT bepleit daarom versterking van vooral sociaal-wetenschappelijke
kennis op het gebied van voedsel vraagstukken.
Een aantal ontwikkelingen maakt een integrale aanpak en
kennisontwikkeling noodzakelijk:
- Diverse crises in de landbouw en de voedingsindustrie, met de
uitbraak van de vogelpest als laatste incident;
- Een groeiende afstand tussen consument en producent van
voeding, door verwetenschappelijking en mondialisering van de
voedselproductie;
- De standaardisering van productie-processen, versus
voortschrijdende individualisering van consumentenvoorkeuren;
- Groeiende gezondheidsverschillen in de bevolking, die sterk
met voedingsgewoonten samenhangen.
Deze kwesties zijn acuut, complex en hebben een grote maatschappelijke
impact. Bovendien heeft Nederland een sterke economische en
kennisbasis op het gebied van voeding. De maatschappelijke aspecten
komen daarin echter nog te weinig aan bod. De AWT stelt daarom voor
dat er sociaal-wetenschappelijke kennis ontwikkeld wordt op de
volgende twee hoofd-onderwerpen:
- Het gedrag van de burger cq voedingsconsument; Onderzoek naar
de complexe achtergronden van het gedrag van burgers die bijvoorbeeld
protesteren tegen ruimingsmaatregelen en tegelijkertijd grote
hoeveelheden kippebouten consumeren.
- Sturing van organisaties in de voedsel-productieketen;
Onderzoek naar hoe de partijen in de productieketen en de overheid de
verantwoordelijkheid voor veiligheid, gezondheid en welzijn kunnen
organiseren.
De AWT beveelt in dit verband aan:
- Dat de overheid zorgdraagt voor een geïntegreerde
vraagstelling aan onderzoekers en daartoe een coördinerende
organisatie aanwijst.
- Dat de kennisinstellingen multidisciplinair voedingsonderzoek
ontwikkelen en expliciet ruimte scheppen voor sociale
wetenschappelijke vraagstellingen.
- Dat het maatschappij- en gedragswetenschappelijke onderzoek
zich verdiept en verbreedt opdat het adequaat op bovenstaande
hoofdonderwerpen in kan gaan.
- Dat sociale wetenschappers een impuls krijgen om die
verdieping en verbreding aan te brengen in hun onderzoek. Zo kunnen
zij de benodigde vertaling te maken van disciplinaire kennis naar het
onderwerp voeding.
---
Het briefadvies Onderzoek naar voeding - voeding aan
onderzoek is te raadplegen op de website van de AWT:
www.awt.nl. Meer informatie is te verkrijgen bij mw. Dr. V.C.M.
Timmerhuis, secretaris van de AWT. Tel.: 070 311 0929.
Over de AWT:
De Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) is een
onafhankelijk adviescollege, opgericht in 1991. De Raad heeft maximaal
twaalf op persoonlijke titel benoemde leden, afkomstig uit wetenschap,
bedrijfsleven en openbaar bestuur. De AWT adviseert de minister van
Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de minister van Economische
Zaken over de hoofdlijnen van het wetenschapsbeleid en van het
technologie- c.q. innovatiebeleid, met nadruk (ontwikkelingen in) het
kennis- en innovatietraject. De advisering kan ook betrekking hebben
op aangelegenheden die invloed hebben op of juist het gevolg zijn van
wetenschapsbeoefening en technologische ontwikkeling.
03 jun 03 09:42