PERSBRIEFING.

30 JUNI 2003

"DE ONTHULLING"

In navolging van ons manifest van besef vindt op 30 juni a.s. de onthulling plaats van het "monument van Besef" op het Surinameplein in Amsterdam.

Via een persbriefing op dinsdag 3 juni a.s. om 11.00 uur op het Surinameplein in Amsterdam kunt U kennis maken met het "monument van Besef ".

U wordt bij deze uitgenodigd om op deze dag met het bestuur van gedachten te wisselen over onze activiteiten op 30 juni en over de gedachte achter het "monument van Besef"

Het bestuur.

Voor meer informatie kunt U bellen met:

W. Kout, 020 - 6243440 of 070 - 3932326
P. Wong, 020 - 4199999 of 06 - 214 43 031


---- --
Het 30 Juni Manifest van besef

Dit manifest is tot stand gekomen door bijdragen van vele tientallen organisaties en personen zoals die tijdens diverse bijeenkomsten van het Nationaal 30 juni/1juli comité in de afgelopen tien jaar naar voren zijn gebracht.

Wij beseffen dat:

Suriname en de Nederlandse Antillen met haar bevolking zoals het nu is zijn een creatie van Nederland.

Ten gevolge van de ingeplante verdeel- en heerspolitiek van Nederland, zijn Suriname en de Nederlandse Antillen opgescheept met problemen welke zij niet op eigen kracht kunnen oplossen.

Een groot deel van de Surinaamse en de Antilliaanse bevolking haar winti geloof 300 jaar (vele generaties lang) niet mocht belijden o.g.v. Nederlandse wetten. Mensen zijn vermoord, verminkt en stelselmatig mishandeld en in gevangenissen gezet in Naam der Koningin vanwege het belijden van hun godsdienst.

Nederland, zowel in de periode van slavernij en slavenhandel als daarna, Suriname en de Antillen economisch heeft misbruikt en uitgebuit.

Nederland haar cultuur heeft opgelegd aan Suriname en de Antillen waardoor deze landen in vrijwel alle opzichten structureel afhankelijk zijn geworden van Nederland.

De huidige problemen om te integreren in de eigen regio (het Caribische gebied / Zuid Amerika) te wijten zijn aan de taal en cultuur welk Nederland onrechtmatig en met dwang en onderdrukking in Suriname en de Antillen heeft ingeplant.

Onze gang naar en onze aanwezigheid in Nederland destructief is (geweest) voor de ontwikkeling van Suriname en de Antillen en dat het onlosmakelijk verbonden is met de Nederlandse aanwezigheid en invloed in Suriname en de Antillen.

De problemen die wij hier in Nederland hadden en nog steeds hebben hun oorsprong vinden in het doodzwijgen van de Nederlandse geschiedenis m.b.t. Suriname en de Antillen en het beleid hier te lande t.a.v. ons.

De eisen die Nederland stelt aan de remigratie grote blokkades opwerpt om de ontstane binding met de achterblijvers en de rest van de Nederlandse bevolking te onderhouden.

Nederland nooit de tijd heeft genomen om een visie en een plan te ontwikkelen om iets aan de genoemde problemen te doen. Daarom eisen wij dat uw regering en Staten Generaal in verenigde vergadering bij elkaar komt en overgaat tot:

Het afvaardigen van de Koningin van het Rijk naar de Republiek Suriname en de Nederlandse Antillen om aldaar vergiffenis te vragen aan de Surinaamse en Antilliaanse natie voor al het leed dat het Rijk aan de Surinaamse en Antilliaanse natie heeft toegebracht.

Het opstellen en aanbieden van een al omvattend voorstel aan Suriname en de Nederlandse Antillen om zich op sociaal, economisch, cultureel en religieus gebied te ontwikkelen tot een welvarende natie.

Aanpassing van de wetgeving waardoor Nederland te allen tijde een volledige A.O.W. uitkering toekent aan Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders vanaf hun 55ste jaar, zodat zij alsnog in de kracht van hun leven een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van Suriname en de Antillen.

Het realiseren van voorzieningen in Suriname en de Nederlandse Antillen die Nederlanders van Surinaamse en Antilliaanse afkomst in staat stelt om hun oude dag op een menswaardige wijze in Suriname en de Nederlandse Antillen door te brengen.

het toekennen van een A.O.W. uitkering aan alle Surinamers en Antillianen vanaf hun 60ste levensjaar in Suriname en de Antillen en die rechtstreeks en persoonlijk aan hen uit te betalen.

Het produceren van materiaal voor geschiedenis- en cultuur onderwijs welk recht doet aan de feiten die hebben plaatsgevonden de afgelopen 300 jaar in Suriname en de Antillen. Dit materiaal moet tot de verplichte vakken behoren vanaf het basisonderwijs tot en met het middelbaar onderwijs.

Het nemen van besluiten die het personenverkeer tussen de Antillen en met name Suriname en Nederland vereenvoudigen.

Het onvoorwaardelijk verlenen van een verblijfsvergunning aan alle zogenaamde illegale Surinamers in Nederland.

Het beschikbaar stellen van faciliteiten opdat met name inheemse en Afro Surinamers, maar ook Antillianen de beschikking krijgen over voldoende zendtijd voor de exploitatie van een eigen nationale radio en televisie omroep.

Realiseren van een cultureel historisch centrum annex winti-tempel alsook de faciliteiten voor het opzetten van ruimten voor het beleiden van de eigen traditionele godsdiensten in Nederland en wel in eigendom en beheer van de Surinaamse/Antilliaanse gemeenschap in Nederland en met name de nazaten van de inheemse en Afro Surinaamse slaven.

incorporatie van de wintigeneeskunde en andere traditionele geneeswijzen in het basispakket van de ziektekosten verzekering.

het kwijtschelden van studieschulden aan alle Nederlanders van Surinaamse en Antilliaanse afkomst.

het beschikbaar stellen van faciliteiten voor het realiseren van een identificatie monument in eigendom en beheer van Nederlanders van Surinaamse en Antilliaanse afkomst.

teruggave van alle historische en culturele eigendommen van de Surinaamse gemeenschap aan de republiek Suriname en realisatie van een accommodatie waar deze veilig en degelijk kunnen worden opgeborgen en tevens kunnen worden geëxposeerd.

officieel erkennen van 30 juni als de Nationale dag van Bezinning/Besef met alle plichtplegingen van dien (vlaggen halfstok, 20.00 Nationale minuut van bezinning, inkeer en besef etcetera)

Het Nationaal 30 juni/1 juli Comité Nederland en Suriname zijn beschikbaar voor adviezen en ondersteuning van al hetgeen in dit manifest is genoemd.

Dit manifest is op 30 juni 2002 tijdens de jaarlijkse bezinningsceremonie op het Surinameplein te Amsterdam ten overstaan van duizenden aanwezigen vastgesteld.

30 JUNI

MANIFEST VAN BESEF

SURINAMEPLEIN AMSTERDAM

30 JUNI 2002


---- --