Socialistische Partij
Vrees SP over frequentieveiling bewaarheid
28-05-2003 * De verdeling van de radiofrequenties heeft de laatste dagen voor nogal wat commotie gezorgd. Vooral rondom het verdwijnen van Radio 10 zijn veel reacties gekomen. De SP betreurt dat de vele trouwe luisteraars van Radio 10 de dupe zijn geworden van een slecht doordachte politieke beslissing van kabinet Balkenende.
Het radiodossier van de Tweede Kamer is behoorlijk dik. De mogelijkheden om de radiofrequenties te verdelen, van veiling tot vergelijkende toets, zijn uit en te na besproken. Na tien jaar debatteren heeft de Kamer besloten tot een vergelijkende toets. De SP is altijd voorstander geweest van een vergelijkende toets, omdat je daarmee het meest gevarieerde zenderaanbod kunt bereiken.
De SP heeft op de toets nogal wat kritiek gehad. Allereerst omdat er meer vergelijking in had gekund, en zeker omdat het financiële bod een doorslaggevende rol heeft gespeeld. De fractie noemde dit dan ook een 'vergelijkende veiling'. Maar het voorstel is door de Kamer aangenomen en vanaf dat moment had de Kamer geen invloed meer op de verdeling. De SP staat dan nu ook vrij machteloos tegenover de keuze om Radio 10 geen frequentie toe te wijzen.
Een onafhankelijke commissie heeft advies uitgebracht en dat heeft geleid tot het huidige voorstel. De SP zet echter wel vraagtekens bij de uitvoering van de vergelijkende toets. Zo vragen wij ons af hoe bijvoorbeeld in het geval van Radio 10 het bod toch geen onnodige doorslaggevende rol heeft gehad. Ook rondom het afwijzen van Radio 192 heeft de SP vragen. Daarom wil de SP een evaluatie van de verdeling zoals die heeft plaatsgevonden, om op deze vragen opheldering te krijgen.