Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

Kamers met Kansen bieden jongeren perspectief
28-05-2003
Kamers die zicht bieden op scholing, werk en op den duur een eigen woning. Dat is de opzet van Kamers met Kansen. De doelgroep bestaat uit jongeren van 17 tot 27 jaar met onvoldoende toekomstperspectief op de banen- en huizenmarkt. Zonder steuntje in de rug dreigen zij de aansluiting met de maatschappij te missen. Onder de naam Foyer of WerkHotel zijn sinds 1995 diverse kamerprojecten gestart. Inmiddels zijn vele andere in voorbereiding. Alle reden voor een congres over de praktijkervaringen tot nu toe, bedoeld voor betrokkenen bij lopende en nieuwe projecten.

Het idee van Kamers met Kansen is gebaseerd op de Foyer die oorspronkelijk in Frankrijk is ontwikkeld. De eerste Foyers des Jeunes Travailleurs (niet te verwarren met een Foyer de Jeunesse, een ander woord voor jeugdherberg) dateren van vlak na de Tweede Wereldoorlog als eerste opvang van jonge mensen die kersvers van het platteland in de grote stad arriveren. Inmiddels zijn in Frankrijk al vele tienduizenden Foyer-appartementen gerealiseerd. In Engeland staan er ruim 100 en zijn vele andere in aanbouw. De hoge werkloosheid aan het begin van de jaren 90 dreef jeugdige schoolverlaters en werklozen uit alle delen van het land richting Zuid-Oost Engeland op zoek naar werk. Maar ook daar ontbrak het hen aan perspectief. Én aan opvangvoorzieningen. All young people need a home, support and a springboard into independent living, learning and work. Some don't get it. Foyers fill the gap. Tegen die achtergrond zijn Engelse Foyers gestart, legde Chris Scott uit, directeur van de Engelse organisatie voor jeugdhulpverlening Beacon Youth Trust.
Vlissingen de eerste
De eerste Nederlandse Foyer staat midden in het centrum van Vlissingen. Woningcorporaties en hulpverleners signaleerden dat een aantal groepen jongeren, zoals alleenstaande minderjarige asielzoekers en jongeren uit de hulpverlening ándere woonbehoeften hadden, vertelt projectleider Jan Riemens. Het ontbrak ze aan geschikte huisvesting, een goede opleiding en regulier werk. Bestaande hulpvoorzieningen zijn niet op deze groep jonge mensen toegesneden. Maar we richten ons ook op studenten en starters op de woningmarkt. Zelfstandig wonen stelt hoge eisen aan je sociale vaardigheden en zelfredzaamheid. Dat moet iedereen leren. Wonen in de Foyer is gebaseerd op de aloude pedagogische principes van rust, reinheid en regelmaat. We bieden jonge mensen een dak boven het hoofd en helpen ze bij het op orde brengen van hun dagbesteding. De Foyer is er nadrukkelijk niet voor zware probleemjongeren, antwoordt Jan Riemens in reactie op vragen uit de zaal over huisregels en bewaking. De Zeeuwen hanteren daarom sobere huisregels en veiligheidsmaatregelen. s Nachts is geen leiding aanwezig, maar loopt een bewakingsdienst een paar keer een ronde. Onwijs gaaf, vinden Hanna en Stefanie het leven in de Vlissingse Foyer. Ze leerden elkaar daar kennen, zijn inmiddels dikke vriendinnen en van plan om in Rotterdam dezelfde opleiding te gaan volgen. Vanwege de grote reisafstand Vlissingen Rotterdam willen ze naar de nieuwe grote Foyer in Dordrechtse wijk Crabbehof verhuizen. Nieuwe projecten
Wonen, leren en werken is ook de essentie van het Leidse WerkHotel dat na jarenlange voorbereiding dit jaar de eerste gasten zal verwelkomen. Het is een gezamenlijk initiatief van het lokale bedrijfsleven, de woningcorporatie Stichting Leidse Studentenhuisvesting (SLS), het Regionaal Opleidingscentrum en maatschappelijke instellingen. Voorzitter René van Leeuwen van het midden- en kleinbedrijf speelde een belangrijke rol bij het verzamelen van de benodigde stageplaatsen. SLS verbouwde een woonflat tot WerkHotel met ruime appartementen. Wie er slaagt kan na een paar jaar uitchecken naar een vaste baan en een eigen woning. In het hele land bestaan plannen en ideeën om Kamers met Kansen in te richten, van Den Helder tot Maastricht, van Rotterdam tot Groningen. Soms zijn de voorbereidingen al vergevorderd, in andere gevallen gaat het om nog vage ideeën. Dat bleek uit de reacties van congresbezoekers die vanuit het hele land naar Den Haag waren afgereisd. Ze zijn bijna altijd werkzaam bij woningcorporaties, hulpverlening en gemeenten. Kamers met Kansen zijn er niet alleen voor de grote stad. Ook in het landelijk gelegen Hardenberg, een Overijsselse gemeente aan de Vecht, vraagt men zich af of lokale jongeren gebaat zouden zijn bij een dergelijke woonvoorziening. Wij willen samen met de plaatselijke welzijnsorganisatie onderzoek doen naar woonbehoeften van jongeren, legde Cees Naberman uit, hoofd afdeling Woonservice van woningcorporatie Beter Wonen Vechtdal.