Gemeente Bladel



Stand van zaken sluiting openluchtzwembad in Bladel

Woorden wethouder in Eindhovens Dagblad "ongelukkig gekozen" Naar aanleiding van een interpellatie van de fractie van de Partij van de Arbeid is de situatie rondom de sluiting van het zwembad aan de orde geweest in de raadsvergadering van 22 mei. Er werd onder andere aan het college gevraagd welke stappen worden ondernomen tegen de stichting ABS. Wethouder W. van der Linden heeft de stand van zaken toegelicht, wat in grote lijnen op het volgende neerkomt.
De gemeenteraad van Bladel heeft op 19 december 2002 het besluit genomen om het openluchtzwembad De Smagtenbocht in Bladel te sluiten. Door de Stichting Actief Buiten Sporten (ABS) zijn echter activiteiten ontplooid, gericht op opening van genoemd zwembad. De gemeente staat op het standpunt dat de huurovereenkomst tussen de Stichting ABS en de gemeente met wederzijds goedvinden is beëindigd. Dat blijkt ook uit correspondentie met de stichting. Daarna hebben de partijen afgesproken de huurovereenkomst voor bepaalde tijd te verlengen tot en met 31 december 2002. De stichting heeft dus momenteel zonder recht of titel gemeentelijk eigendom in gebruik. Daarom is op 15 mei de stichting gesommeerd ingebruikname achterwege te laten en de sleutels bij de gemeente in te leveren. Vervolgens is op 20 mei de stichting ontruiming van het zwembad aangezegd tegen maandag 2 juni 2003. Reactie wethouder W. van der Linden op brief van de stichting ABS over uitspraken van de wethouder in het Eindhovens Dagblad Inmiddels zijn in de media diverse berichten over deze zaak verschenen. Door de stichting ABS is gereageerd op een uitspraak van wethouder W. van der Linden over veiligheid en hygiëne die werd gepubliceerd in het Eindhovens Dagblad van 17 mei. De stichting is het daarmee niet eens en vraagt de wethouder dit te rectificeren.
Reactie wethouder Van der Linden: "De woorden over veiligheid en hygiëne zoals ik die heb gebruikt tegenover een journalist van het Eindhovens Dagblad waren ongelukkig gekozen. Wij maakten ons zorgen over die zaken, maar hadden geen concrete aanwijzingen dat het niet goed zou zijn. Ik had mij moeten beperken tot de tekst die via de advocaat ter kennis is gebracht van de stichting ABS, namelijk:
`.....het mag duidelijk zijn dat uw cliënte niet gerechtigd is om het openluchtzwembad open te stellen voor publiek; zij zou zonder recht of titel een gemeentelijk eigendom in gebruik nemen, waarvan zij bovendien uitdrukkelijk weet dat de gemeente openstelling wenst te voorkomen. De gemeente wenst een dergelijke inbreuk op haar eigendomsrechten niet te aanvaarden en heeft bovendien gerede twijfel of de veiligheid in/bij het zwembad voldoende gewaarborgd zal zijn.....'
Als ik met de woorden in het bedoelde artikel mensen heb gekwetst of een verkeerde voorstelling van zaken heb gegeven, dan bied ik daarvoor mijn verontschuldigingen aan."
Vervolg
De gemeente onderneemt de juridische stappen die nodig zijn om het raadsbesluit uit te voeren en dus het openluchtzwembad te sluiten. Motie Partij van de Arbeid
CDA-fractieleden hebben de activiteiten van de stichting ABS om het zwembad open te houden ondersteund. Dat was voor de fractie van de Partij van de Arbeid reden een motie in te dienen, waarin de raad oordeelt dat CDA raadsleden bewust de uitvoering van een raadsbesluit hebben tegengewerkt en daarover afkeuring uitspreekt. Deze motie werd met 9 stemmen voor en 7 stemmen tegen aangenomen.