STICHTING VSB POEZIEPRIJS

Tiende VSB Poëzieprijs uitgereikt

Variatie festivalactiviteiten dit jaar groter dan ooit

Tiende VSB Poëzieprijs uitgereikt

23 mei jl. is voor de tiende maal de VSB Poëzieprijs uitgereikt, de belangrijkste poëzieprijs in het Nederlandse taalgebied. Tonnus Oosterhoff ontving 25.000 euro voor zijn bundel Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen. De bekendmaking vond al eerder plaats in het televisieprogramma NOVA op 2 mei.

Tonnus Oosterhoff en zijn werk stonden centraal tijdens een feestelijke uitreiking in de Amsterdamse Rode Hoed. Jurylid Ad Zuiderent (tevens voorzitter van de prijs in 2004) sprak een essay uit over het werk van Oosterhoff. Juryvoorzitter Gillis Dorleijn gaf een overzicht van nominaties dit jaar en reikte de tiende VSB Poëzieprijs uit aan Tonnus Oosterhoff. Maar ook was er aandacht voor de andere genomineerden: Robert Anker (De broekbewapperde mens), Arjen Duinker, (Misschien vier vergelijkingen), Astrid Lampe, (De memen van Lara) en Alfred Schaffer (Dwaalgasten). Zij ontvingen elk een bedrag van 1200 euro. Alle genomineerden ontvingen uit handen van Maarten Reuchlin, directeur van het VSB Fonds, het bronzen beeldje Irbis van beeldend kunstenaar Richard van der Koppel.
Er was die avond ook een opmerkelijke boekpresentatie: de jubileumuitgave Uit duizenden, een fotoboek met portretten van genomineerde dichters van fotograaf Hans Vermeulen waarbij de dichters een nieuw zelfportret hadden geschreven, plus een essaybundel met bijdragen over jongeren en poëzie van onder anderen Marjoleine de Vos. Ook was er de overdracht aan Anton Korteweg, directeur van het Letterkundig Museum, van de foto's die Hans Vermeulen maakte voor de tentoonstelling 'Dichter bij handschrift' van de genomineerde dichters tussen 1997 en 2002.

Dichtersavonden
De uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2003 stond niet op zichzelf. De festivalactiviteiten waren dit jaar gevarieerder dan ooit. Zo waren er voor het eerst een aantal speciale dichtersavonden georganiseerd door De Rode Hoed, waarbij de dichters zich in of vlakbij hun woonplaats aan het publiek presenteerden.
Op 15 april was Robert Anker aanwezig in Cultureel café Dada in Hoorn; in deze plaats bracht hij zijn schooltijd door. De avond werd georganiseerd met de Stichting Sisyfus. Op 21 april was Astrid Lampe te gast in het Utrechtse Hofman Café. Die avond werd georganiseerd met de SLAU. Op 6 mei waren Arjen Duinker en Alfred Schaffer in de Waalse Kerk te Delft, in samenwerking met Literaire Salon De Omslag. Donderdagavond 24 april gaven alle genomineerde dichters acte de présence in De Rode Hoed. De presentator van deze avond was Onno Blom.

Jongeren
Maar er was nog meer. De manifestatie 'Jong Dichttalent' van de Stichting Schrijven bijvoorbeeld. Deze bijeenkomst, voor en door kinderen in de basisschoolleeftijd, was een groot succes. De muzikale uitvoering van de gedichten door Jeroen Kramer en Lucretia van der Vloot werd door velen als uitmuntend beschouwd. Van deze opnamen is onlangs een cd verschenen.
Ook voor jongeren, maar dan van de middelbare school, waren er een poëziedebat en een zogeheten 'PoëzieSlam'. Het debat was dit jaar van hoog niveau. De PoëzieSlam is een nieuw fenomeen, ontstaan in de in de Verenigde Staten, waarin dichters elkaar voor een kritisch publiek trachten te overtroeven. Organiseerde de School der Poëzie tot vorig jaar één PoëzieSlam, dit jaar waren het er vier: in Groningen, Eindhoven, Amsterdam en Zoetermeer. De leerlingen kregen eerst poëzielessen op school, een bezoek van een dichter aan de klassen die de lessen hadden gevolgd, en als afsluiting een PoëzieSlam in een theaterzaal.
Per stad werden tien winnaars gekozen. Per stad werd bovendien een gedicht gekozen en afgedrukt op gratis Boomerang 'Schoolcards'. Deze Schoolcards zijn op scholen in het hele land verspreid.

Tenslotte kozen de jongeren ook een eigen winnaar. Alfred Schaffer kreeg op vrijdag 23 mei de VSB Jongerenpoëzieprijs 2003 overhandigd door Sherida Stegehuis, één van de winnende PoëzieSlam-scholieren uit Zoetermeer.

Beginnende componisten
Last but not least was er dit jaar voor de vijfde maal een prijsvraag voor 'beginnende componisten' die genomineerde poëzie op muziek hebben gezet. In de ruim vijftig inzendingen van dit jaar was duidelijk een stijgende lijn te zien. De drie prijswinnaars waren Maarten Duinker ('De situatie tegen sluitingstijd'/Alfred Schaffer), Amir Swaab ('Misschien vier vergelijkingen'/Arjen Duinker) en Anne Parlevliet ('Zintuigen en verlangens'/Arjen Duinker).
De jury bestond uit Esmee Bor Stotijn, Micha Hamel en voorzitter Emile Wennekes. De kwaliteit was dermate goed dat jurylid Micha Hamel spontaan een masterclass aanbood voor een aantal componisten die net buiten de prijzen vielen. Miranda van Kralingen zong de winnende melodieën, Micha Hamel wijdde een masterclass aan het fenomeen gedichten op muziek en ook dichter Erik Menkveld ging in op het thema poëzie op muziek.

Meer informatie

- Alle bezoekers van de festivalactiviteiten kregen een 'Poëzierom' cadeau, bedacht en gemaakt door Thijsenvanwijck nM, die al jarenlang de digitale vormgeving van de programma's in De Rode Hoed verzorgt. De Poëzierom gaat ook naar schoolmediatheken en naar openbare bibliotheken. Zolang de voorraad strekt kunnen boekhandels de Poëzierom aanvragen bij De Rode Hoed.

- De tentoonstelling 'Dichter bij handschrift 2003' is nog tot 13 juni tijdens kantooruren te bezichtigen in de foyer van De Rode Hoed. Daarna komt zij beschikbaar voor de bibliotheken.
- De boeken De beste 100 gedichten van 2002 samengesteld door Gillis Dorleijn uit de ingezonden bundels (het is de zevende in de reeks) en foto/essayboek Uit duizenden zijn uitgegeven door De Arbeiderspers. Prijs: resp. 9,95 euro en 22,50 euro.

- Voor meer details kunt u contact opnemen met Myrle Tjoeng, telefoon (020) 638 56 06, persinfo.vsbpoezieprijs.nl. U kunt ook terecht bij www.vsbpoezieprijs.nl.

Amsterdam, 28 mei 2003

28 mei 03 08:44