VMK
http://www.vmk.nl

Recycling en nuttige toepassing kunststofverpakking kunnen hoger

Leidschendam, 23 mei 2003 02/2003

Recycling en nuttige toepassing kunststofverpakkingen kunnen verder stijgen tijdens Convenant Verpakkingen III

Er is veel mogelijk op het gebied van inzameling en recycling van kunststofverpakkingen. Dat maakt de brochure Hergebruik van afval: nuttig en nodig (april 2003) duidelijk. In deze publicatie wordt het verloop en de resultaten van projecten omschreven die merendeels betrekking hebben op kunststofverpakkingen. Het betreft projecten van bedrijven die gesubsidieerd worden door de Vereniging Milieubeheer Kunststofverpakkingen, Stichting EcoVerpakkingen en de overheid.

De projecten uit de brochure Hergebruik van afval: nuttig en nodig ondersteunen de verdere groei van het hergebruik van kunststofverpakkingen in Nederland met 7 procentpunten en de nuttige toepassing anders dan recycling met 23 procentpunten. Ze zullen een belangrijke bijdrage moeten leveren aan de realisatie van de kunststoftaakstellingen van het Convenant Verpakkingen III.

Actief afvalbeheer
Kunststofverpakkingen in de markt zetten is één, maar afvalbeheer is een thema waar ook aandacht aan moet worden besteed. Dat doet de Vereniging Milieubeheer Kunststofverpakkingen (VMK) op actieve wijze: Enerzijds door de ondertekening en uitvoering van het Deelconvenant Kunststofverpakkingen, een onderdeel van het Convenant Verpakkingen III. Anderzijds door activiteiten te stimuleren die bijdragen aan een verantwoord afvalbeheer van kunststofverpakkingen. In totaal worden vijftien kunststofverpakkingsprojecten door de VMK, EcoVerpakkingen, VROM en EZ gesubsidieerd met 1,7 miljoen euro.

Koers met resultaat
Door de handen ineen te slaan kan veel worden bereikt. Dat onderstrepen ook de projecten die in de brochure Hergebruik van afval: nuttig en nodig staan beschreven. De VMK gaat dan ook voor de gezamenlijke aanpak, en met succes. Tijdens het tweede Convenant Verpakkingen is de recycling van kunststofverpakkingen namelijk toegenomen van 14% in 1998 tot 24% in 2001. Het gebruik van kunststofverpakkingsafval als brandstof (= nuttige toepassing) is bovendien gestegen van 1% bij aanvang naar 15% in 2001. Tijdens het Convenant Verpakkingen III dient de recycling van kunststofverpakkingen in ieder geval verder te stijgen naar 27% en bij voorkeur naar 30%.

Noot voor de redactie,