AEGON

Moddergooien

Schreeuwende krantenkoppen wekken de laatste tijd de indruk alsof de hele verzekeringswereld verdacht is en AEGON in het bijzonder. Bron van al deze berichtgeving blijkt vaak onze voormalig financieel directeur Paul V. of zijn advocaat. Dezelfde man dus, die van miljoenenfraude wordt verdacht en inmiddels 8 maanden in voorarrest zit. Onze reactie daarop

Zowel in het openbaar als in gesprekken met AEGON heeft hij (of zijn advocaat) gedreigd met modder te gooien om AEGON te beschadigen. En dat gebeurt nu volop. "Als de getuigen onder ede zijn gehoord, tover ik nog een aantal konijnen uit de hoge hoed,'' aldus de advocaat van Paul V. in de Leeuwarder Courant.

AEGON wijkt echter niet voor dergelijke dreigementen. AEGON heeft daarom begin september aangifte gedaan bij het openbaar ministerie en daarover zelf een persbericht naar buiten gebracht. Toen we dat deden, realiseerde we ons heel goed dat dit grote impact in de publiciteit zou kunnen hebben en dat Paul V. er alles aan zou doen om AEGON zwart te maken. Zaken kunnen altijd anders worden uitgelegd, feiten kunnen altijd worden verdraaid.

Maar Directie Nederland heeft nooit getwijfeld: Het argument: "We zijn bestolen en dus doen we aangifte met alle mogelijke publicitaire gevolgen van dien. Bovendien zijn we er van overtuigd dat AEGON Nederland niets te verbergen heeft.''.

Voor journalisten die wat verder van de verzekeringswereld af staan, blijkt het echter heel lastig om realiteit en fantasie van elkaar te blijven onderscheiden. Zeker als de kat in het nauw daarbij rare sprongen maakt. Want dat levert vaak wel de mooiste beelden en sappigste verhalen op, waar je je als bedrijf maar moeilijk tegen kunnen verdedigen.

Gelukkig zijn er ook beter ingevoerde journalisten uit de verzekeringswereld, die met een ander oog naar deze zaken kijken. Zo schreef VVP over de NMa-berichtgeving van het AD: "Er is de afgelopen jaren wel vaker geschreven over fraude en wangedrag in de financiële sector. Sommige van die verhalen waren terecht, andere raakten kant noch wal. Op het eerste gezicht valt het artikel in het AD in laatstgenoemde categorie." Ook Het Verzekeringsblad stelde in een hoofdcommentaar vraagtekens bij de berichtgeving. Het AD zou meegesleurd zijn: "Vooralsnog schrijven we de gebruikte argumenten toe aan het cellengebrek. De grijze, wel te verstaan."

Voor ons is de zaak helder. Fraude is niet acceptabel. Daarvan doet AEGON aangifte.

En AEGON wijkt niet voor lasterlijke praatjes.