RESEARCH INTERNATIONAL

Energieconsument heeft enorme behoefte aan informatie

Vier van de vijf Nederlanders zeggen behoefte te hebben aan meer informatie over de gevolgen van de liberalisering van de energiemarkt. Bovendien vindt driekwart van hen dat de overheid hiervoor de meest aangewezen instantie is. Dit blijkt uit een representatieve steekproef onder 2750 consumenten, uitgevoerd door Research International.

Energiespecialist Jan Urlings is enigszins verrast over de uitkomsten van de steekproef. We hadden op voorhand verwacht dat consumenten behoefte aan informatie zouden hebben, maar niet dat die behoefte zo groot zou zijn. Ook hadden we niet verwacht dat zo veel mensen de rol van informatieverstrekker primair bij de overheid zouden leggen. Zijn verklaring: Het woud van energievoorzieningen en aanbieders wordt steeds ondoorzichtiger; consumenten zien door de bomen het bos niet meer. Daarnaast staan in de media steeds meer tegenstrijdige berichten (doorgaan, uitstellen, stoppen) waardoor ze absoluut niet meer weten waar ze aan toe zijn. Ze willen transparantie en objectieve informatie, en zien het verstrekken hiervan als een van de zorgtaken van de overheid.

Over de wijze waarop de overheid duidelijkheid moet verschaffen, is de energieconsument eveneens redelijk eensgezind. Ruim 20 procent van de ondervraagden denkt aan een eenmalige folder, eenzelfde aantal aan een website, en 14 procent aan een kwartaalfolder: alle initiatieven onder de noemer van Postbus 51. Urlings: Zelf denk ik aan een combinatie van een eenmalige huis-aan-huis folder, eventueel ondersteund met een tv-campagne, en een website. Een huis-aan-huis folder om de feiten op een rijtje te zetten en de website om de informatie snel en goedkoop up-to-date te houden.

Kijkend naar de leeftijdsverdeling van de energieconsument blijkt dat 55-plussers meer dan gemiddeld (30 procent ten opzichte van 20 procent) verwachten dat hun eigen energiebedrijf de zorgtaak op zich neemt. Urlings: Ik noem dat historisch gegroeide loyaliteit. We hebben het over een categorie mensen die grotendeels hun hele leven al verbonden is aan een en hetzelfde energiebedrijf.