Consumentenbond

Contracten groene stroom vaak ongeldig

21 mei 2003

De wetgeving is volstrekt niet toegerust op alle problemen die ontstaan door de energieliberalisering. Het vrijmaken van de energiemarkt wordt dus een ramp voor consumenten als die wetgeving niet drastisch wordt aangepast. Dat heeft de Consumentenbond aan de Tweede Kamer aangegeven, die morgen over de energiewetgeving gaat praten. Voor mensen die spijt hebben van hun overstap naar een ander energiebedrijf is er hoop: de groene stroomcontracten zijn vaak terug te draaien.

De Consumentenbond heeft vandaag bij de politiek tien aanpassingen van de energiewetgeving voorgesteld om de rechtspositie van consumenten te garanderen. Deze aanpassingen gaan over het voorkomen dat klanten gedupeerd raken bij het faillissement van hun leverancier, over het verplicht wijzen op het persoonsgebonden karakter van een contract en over het voorkomen van dubbele contracten en dubbele rekeningen. Verder moet geregeld worden dat alleen bedrijven met een vergunning klanten mogen werven, dat vergelijkende informatie over prijs en kwaliteit wordt afgedwongen en dat de modelvoorwaarden van de SER verplicht worden gehanteerd. Ook wil de bond dat switchen pas mag na expliciete wilsovereenstemming en dat wervingspraktijken à la `u bent onze nieuwe klant, tenzij u dat niet wilt' verboden worden.

De wetgeving die er wél is, wordt niet goed nageleefd. Bijna alle contracten voor groene stroom met een nieuwe energieleverancier worden afgesloten via internet, fax, telefoon of brief. Dat betekent dat de wet Koop op Afstand van toepassing is. Aangezien veel energiebedrijven zich niet houden aan de regels uit deze wet, zijn deze contracten dus op te zeggen. Mensen die spijt hebben van hun overstap, bijvoorbeeld omdat zij zich zand in de ogen hebben laten strooien door fraaie cadeaus of te horen hebben gekregen dat hun nieuwe leverancier ondeugdelijke voorwaarden hanteert, kunnen dan drie maanden lang hun contract zonder reden opzeggen.

De Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken discussieert morgen, donderdag 22 mei, over de vraag of de energiewetgeving past bij de liberalisering van deze markt. Het oordeel van de Consumentenbond is dus helder: de wetgeving is er volstrekt niet klaar voor. Dat betekent dat consumenten er geen vertrouwen in kunnen hebben dat zij een goede keuze kunnen maken tussen de energiebedrijven. De Consumentenbond houdt zijn hart vast voor de problemen die daardoor ontstaan en wacht met spanning het oordeel af van de commissie Van Rooy, die momenteel de risico's voor consumenten van de energieliberalisering onderzoekt. De bond roept de overheid op om in de tussentijd in ieder geval goed toe te zien op naleving van huidige wetgeving.