GroenLinks
GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 21 mei 2003 17:39
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Oplossingspercentage politie
(21 mei 2003)
Kamervraag
Vragen van Marijke Vos aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie over de uitspraken van de Amsterdamse hoofdcommissaris Jelle Kuiper, d.d. 21 mei 2003
1. Heeft de minister kennisgenomen van de uitspraak van hoofdcommissaris Jelle Kuiper, die behelst dat, in tegenstelling tot de landelijke cijfers van het CBS, in de regio Amsterdam - Amstelland zestig procent van de gepleegde misdrijven wordt opgelost?
2. Heeft de minister kennisgenomen van de berichten dat de Raad van Hoofdcommissarissen onderzoek laat doen naar het aantal misdrijven dat de politie feitelijk oplost, omdat de cijfers van de Amsterdamse hoofdcommissaris mede gebaseerd zouden zijn op 'gevoel'?
3. Wat is het oordeel van de minister over een hoofdcommissaris, die uitspraken doet over een politiek en maatschappelijk dermate gevoelig onderwerp als oplossingspercentages die gebaseerd zijn op gevoel en persoonlijke ervaring, en niet op cijfers?
4. Kan de minister aangeven, in welke korpsen begrippen als 'politie-oplossingspercentage' geĂŻntroduceerd zijn om iets te doen aan de negatieve beeldvorming rondom de lage oplossingspercentages, die het CBS ter beschikking stelt? Wat is het oordeel van de Minister over de introductie van dergelijke begrippen door de korpsen?
5. Kan de minister aangeven, welke verschillen er bestaan tussen de cijfers van het CBS en dergelijke cijfers van de korpsen? Ziet de minister aanleiding om de cijfers van het CBS bij te stellen danwel aan te vullen met het politie-oplossingspercentage, om iets aan de negatieve beeldvorming te doen?
6. Wat is het doel van het onderzoek dat de Raad van Hoofdcommissarissen instelt? Op welke termijn verwacht de minister de resultaten aan de Kamer te kunnen toesturen?
7. Ziet de minister aanleiding om de betreffende hoofdcommissaris aan te spreken over diens op zijn minst voorbarige uitspraak in de media?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -