MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

21-05-2003
Ondernemers klem tussen tegenstrijdige regels Staatssecretaris Joop Wijn van Economische Zaken en Hans de Boer, voorzitter van MKB Nederland, hebben officieel het 'Meldpunt Strijdige Regels' geopend. De grote hoeveelheid regels, vaak de onduidelijkheid daarvan en soms zelfs de tegenstrijdigheid van regels, waaronder naast wettelijk voorgeschreven regels ook tal van beleidsregels en normen, belemmeren de ontwikkeling van het ondernemerschap in Nederland. Omdat de ondernemer daarmee in de dagelijkse praktijk geconfronteerd wordt, kan hij of zij ook het best de knelpunten aangeven en vaak ook oplossingen die in de praktijk werken.

Voorbeelden van zulke tegenstrijdige regels zijn:
- De Warenwet eist een gladde, goed schoon te houden vloeroppervlak in de horeca. Het Arbobesluit stelt dat vloeren stroef moeten zijn om het risico van uitglijden te verminderen.

- Volgens de Arbowet mag een blusapparaat niet op de grond staan, terwijl het bouwbesluit dit adviseert. Vervolgens mag van de Warenwet de slang van een blusapparaat niet opgerold zijn, terwijl de arbeidsinspectie hier weer een voorkeur voor heeft.

Uit onlangs gepresenteerd onderzoek van MKB-Nederland blijkt dat "in alle sectoren ondernemers grote hinder ondervinden van administratieve lasten en regelgeving. Driekwart van de ondernemers vindt dat het terugdringen van de lasten door regelgeving de eerste prioriteit moet zijn van het overheidsbeleid."

Om de grootste problemen aan te kunnen pakken zal het 'Meldpunt Strijdige Regels' van 21 mei tot oktober 2003 geopend zijn. Ga daarvoor naar www.strijdigeregels.nl of bel 0800 - 864.2468. In eerste instantie wordt vooral gedacht aan knelpunten op het gebied van: arbeidsomstandigheden; openbare veiligheid; brand- en voedselveiligheid; milieu- en natuurbeheer; bouw- en ruimtelijke ordeningsregels.

Op basis van de meldingen worden voor een aantal sectoren en knelpunten projectteams ingesteld, waarin belanghebbenden deelnemen en die zich richten op het vinden en uitvoeren van praktische oplossingen. Daarbij kan gekozen worden voor vereenvoudiging van regels, het op elkaar laten aansluiten daarvan of schrappen van al te detaillistische regels. Maar ook kan gekozen worden voor het beter stroomlijnen van de handhaving door samenwerking tussen organisaties: bijvoorbeeld gezamenlijke handhaving milieu en brandveiligheid en arbeidsomstandigheden. Daarnaast kan bij vergunningverlening zo veel mogelijk toegewerkt worden naar één contactpersoon bij de gemeente voor een ondernemer.