Gemeente Rotterdam
Nr. 92
21 mei 2003
Veiligheidsindex 2003:
Rotterdamse veiligheidsaanpak werkt
De Rotterdamse veiligheidsaanpak werkt. Dat blijkt uit de Veiligheidsindex 2003.
Van de acht wijken die als 'onveilig' te boek staan zijn er twee als gevolg van de veiligheidsaanpak niet meer onveilig: Hillesluis en Tussendijken. De integrale aanpak is een combinatie van intensief toezicht, onderhoud en schoonmaken, sloop en nieuwbouw en bestrijding van drugs- en jeugdoverlast. In verscherpte vorm wordt de aanpak ingezet in het Oude Noorden, dat onvoldoende scoort in de nieuwe veiligheidsindex.
De index, die de veiligheidscijfers over het jaar 2002 geeft, is vandaag gepresenteerd door burgemeester Opstelten en wethouder veiligheid De Faria. De index deelt wijken in vijf categorieën in: onveilig, probleem, bedreigd, aandacht en veilig.
Grootste stijger is Hoogvliet-Noord. Hier oordeelt de bevolking positiever over de veiligheid. Op het gebied van diefstal en woninginbraken is er sprake van een duidelijke verbetering. Tussendijken is van een onveilige wijk naar een probleemwijk gegaan. Het bevolkingsoordeel is positiever geworden en het aantal aangiften en meldingen daalt. De tevredenheid met de buurt is toegenomen. Ook in Hillesluis heeft de veiligheidsaanpak duidelijk effect. De wijk behoort niet meer tot de groep onveilige wijken. De verbetering doet zich vooral voor op het gebied van diefstal en inbraken. Opvallend is ook de stijging in Delfshaven. Hier is het aantal inbraken afgenomen en de drugsoverlast verminderd. Het aantal mensen dat vindt dat drugsoverlast vaak voorkomt is gedaald van 31 naar 19%.
Het indexcijfer voor heel Rotterdam is 5,64 op een schaal van 1 tot 10. In 2001 was dat 5,61. Vorig jaar verscheen de veiligheidsindex voor de eerste keer. De index is samengesteld uit een analyse van de feitelijke criminaliteitscijfers uit de registraties van de politie, brandweer, roteb en stadstoezicht. Daarnaast zijn in januari jl. opnieuw 11.000 Rotterdammers ondervraagd over de veiligheid in hun eigen buurt.
Uit de jaarcijfers van de politie over 2002 blijkt ook dat Rotterdam veiliger is geworden. Zo is door de inzet van straatroofteams het aantal aangiften van straatroof met 10 % omlaag gegaan (van 3.520 in 2001 naar 3.154 in 2002). In het Centraal Station en omgeving verminderde het aantal aangiften zelfs met 30 procent (eerste kwartaal 2003). Ook het aantal aangiften van zakkenrollen liep scherp terug, met 70%. Deze trend zet zich in 2003 door. Uit de cijfers over de eerste vier maanden van dit jaar blijkt dat het aantal aangiften bij de politie gestaag daalt, van 42.496 in 2002 naar 40.888 dit jaar. De veiligheid werkt ook door in het strafrecht. Zo verdubbelde het aantal behandelde drugszaken, steeg het aantal jeugdzaken met 150% en het aantal geweldszaken met 50%.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam