Gemeente Breda

Persberichten

20-05-2003

Breda bevordert economische dynamiek en werkgelegenheidsgroei door stimuleren van mini-ondernemingen

Begin jaren 90 heeft het ministerie van Economische Zaken in samenwerking met een aantal organisaties (ABN AMRO, VNO-NCW, MKB Nederland) het initiatief genomen tot het oprichten van de Stichting Mini-Ondernemingen Nederland. Een stichting met als doel studenten de mogelijkheid te bieden in de praktijk ondernemersvaardigheden te ontwikkelen en te ervaren welke kansen en uitdagingen het zelfstandig ondernemersschap biedt. Met als uiteindelijk doel dat de student zelfstandig ondernemer wordt.
Startende ondernemingen maken de economie dynamischer en zorgen voor groei in werkgelegenheid. Reden genoeg voor het college van burgemeester en wethouders om in te stemmen met een eenmalige financiële bijdrage van 19.500 aan de Stichting Mini-Onderneming Nederland. Een bijdrage die de groeiende stichting de mogelijkheid biedt te professionaliseren; een ontwikkeling waar de Bredase economie profijt van heeft.

Learning by doing
In een mini-onderneming maken studenten kennis met het zelfstandig ondernemersschap en leren zij ondernemend denken en werken. Per mini-onderneming volgen zes tot 18 studenten het totale traject van het starten en runnen van een onderneming. Van het bedenken en ontwikkelen van het product tot het vergaren van benodigde middelen. Van het schrijven van het businessplan tot de verkoop van het product. En van het afleggen van verantwoording tot tenslotte het liquideren van de onderneming.
Bredase onderwijsinstellingen zoals de NHTV, de Hogeschool Brabant en het Baroniecollege zien het belang van mini-ondernemingen voor zowel de korte als de lange termijn in; studenten van deze opleidingen kunnen er dan ook aan deelnemen.

Stichting Mini-Ondernemingen Nederland
De landelijke Stichting Mini-Ondernemingen Nederland is een samenwerkingsverband tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. De organisatie berust met name op vrijwilligers, waarin oud-ondernemers meestal als mentor voor de studenten optreden. Afhankelijk van de opleiding is een dergelijke mini-onderneming een buitenschoolse activiteit of maakt het deel uit van het lesrooster. Mini-ondernemingen opereren op verschillende niveaus en in diverse branches; participerende onderwijsinstellingen variëren van voorbereidende, middelbare en hogere beroepsopleidingen tot wetenschappelijke (universitaire) opleidingen.

Regiomanager
Voor de mini-ondernemingen in de provincie Noord-Brabant is inmiddels een regiomanager aangesteld. De regiomanager heeft als taak het draagvlak bij en de deelname van onderwijsinstellingen te vergroten. Ook bij bedrijfsleven en overheidsinstanties dient het fenomeen mini-onderneming beter bekend te worden. Tenslotte heeft de regio-manager de taak coördinatoren en mentoren te werven en aan te sturen. De provincie Noord-Brabant heeft hiervoor een eenmalig totaalbedrag beschikbaar gesteld van 138.000 voor de komende 3,5 jaar.

Bredase mini-ondernemingen
Tijdens deelname aan een mini-onderneming maken studenten kennis met zelfstandig ondernemen. In de praktijk blijkt, dat een relatief groot aantal van deze studenten ook daadwerkelijk een eigen bedrijf te starten. Startende ondernemingen geven de economie een dynamische impuls en zorgen voor werkgelegenheidsgroei. Reden genoeg voor de gemeente Breda om de landelijke Stichting financieel te ondersteunen met een totaalbedrag van
19.500, verdeeld over 3 jaar. Met als voorwaarde dat de bijdrage specifiek ten goede komt aan Bredase mini-ondernemingen.

Breda, 20 mei 2003