Ingezonden persbericht

'Trendwatchers Toekomstdebat' : Nederlandse bedrijven voor ICT steeds afhankelijker van overheid en dienstverleners

UTRECHT, 2 mei 2003 - Het Nederlandse bedrijfsleven raakt voor een goed gebruik van ICT steeds afhankelijker van de overheid en gespecialiseerde ICT-dienstverleners. Met name geldt dat bij de infrastructuur. Dat zegt ICT-profeet Richard Lamb aan de vooravond van het jaarlijkse 'Trendwatchers Toekomstdebat' op 20 mei aanstaande bij Media Plaza in Utrecht, tijdens het Nationaal ICT Event. Lamb zal het debat voorzitten.

Volgens de futuroloog, specialist in ICT, moet er meer gebeuren om eenheid te brengen in de infrastructuur voor ICT- zoals glasvezel, ADSL, kabel, telefoonlijn. Die vindt Lamb nu veel te veel 'houtje touwtje'. Dat ICT nu de zorg is geworden van zowel het directoraat-generaal Telecommunicatie en Post als het directoraat-generaal voor Innovatie bij het ministerie van Economische Zaken, ziet hij wat dat betreft als een lichtpunt. Ook met het e-mailverkeer moet de overheid zich meer inlaten, hoewel Lamb erkent dat er juridisch weinig aangrijpingspunten zijn.

Lamb ziet de forse groei bij het uitbesteden van ICT nog voortduren, terwijl bedrijven zelf tegelijkertijd wel meer kennis en strategisch inzicht in ICT krijgen. Het veelbesproken fenomeen 'webservices', het aan elkaar koppelen van uiteenlopende programma's via het web, wordt vooral in het MKB nog slecht begrepen en vindt heel langzaam zijn weg, hoewel hiermee duidelijk concurrentievoordeel te behalen valt. Lamb vindt dat op ICT-gebied de achterstand van het MKB nu weer groter wordt ten opzichte van grote bedrijven.

Uitbesteden
Alleen het uitbesteden van bijvoorbeeld de boekhouding via websites, via het zogenaamd 'ASP-model' waarbij de gebruiker zelf geen programma's hoeft te bezitten maar alleen het gebruik huurt, neemt opeens een vlucht bij het MKB: van boekhouden tot en met complete werkplekken zijn nu beschikbaar. Lamb maakt zich wel zorgen dat vooral kleinere bedrijven zich zo erg afhankelijk maken.

Deelnemers aan het 'Trendwatchers Toekomstdebat' onder leiding van Lamb zijn drs.Justien Marseille (The Future Institute), 'gadgetoloog' en Internet-investeerder Vincent Everts (InterimIC), Internet-trendwatcher Marcel Bullinga (FutureCheck) en consultant ing. Ron Tolido (Cap Gemini Ernst & Young). Zij hangen duidelijk uiteenlopende opvattingen aan. Bezoek aan het debat is gratis en aanmelding kan geschieden via www.ictevent.nl. Het debat maakt deel uit van het Nationaal ICT Event. Daar worden ook de voornaamste jaarprijzen van de ICT-sector uitgereikt, zoals de Broos van Erp-prijs van 50.000 euro.

Stellingen
De panelleden starten het debat met stellingen. Marcel Bullinga: 'Nederland zakt op de ranglijsten van E-government en van innovatie en heeft enorme last van fraude en zwartwerken. We moeten iets hebben om ons los te wrikken uit de huidige impasse: een wet die overheden verplicht om reeds bekende gegevens van en over burgers en bedrijven te hergebruiken.'

Justien Marseille van The Future Institute stelt: 'De komende 5 jaar staan in het teken van implementatie en consolidatie in plaats van innovatie' en 'De mens is slecht in staat tot veranderen en loopt achter op dat wat de techniek biedt. Deze afstand is dermate groot geworden dat er cognitieve dissonantie optreedt'.

Ron Tolido van consultancy Cap Gemini Ernst & Young: 'Naar meer Mobiliteit en Flexibiliteit, maar zonder Information Overflow' en 'Innoveren, door Standaardisatie en Versimpeling'. Vincent Everts van InterimIC: ' De financiële depressie in de ICT en bij Internet startups verhullen ten onrechte dat het medium internet in een ongelofelijk intens tempo in de zakelijke en consumentenwereld aan het infiltreren is.'



Nadere inlichtingen: Wim Bens, directeur Media Plaza, Utrecht 030 2914 117
www.mediaplaza.nl