Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

'Regeerakkoord is meest positieve voor ICT in jaren'

UTRECHT - 20-5--2003 - 'Het regeerakkoord is voor de ICT-sector het meest positieve van de laatste jaren. Na een moeilijk jaar moet de sector deze buitengewone kans met beide handen aangrijpen. Wie als ICT-ondernemer nu niet reageert, is geen knip voor zijn neus waard.' Dat zegt Wim Bens, directeur van ICT-marktplaats en innovatiecentrum Media Plaza en in zijn reactie op het regeerakkoord.

'Bij de uitvoering van de rijkstaken zal meer en beter gebruik worden gemaakt van ICT', schrijft het akkoord. Bens is erg blij met de timing van het stuk, juist aan de vooravond van het Nationale ICT Event op 20 mei waar de jaarprijzen van de sector worden uitgereikt, inclusief de Broos van Erp-prijs van 50.000 euro voor een nieuwe onderneming.

Innovatieplatform
Bens is ook blij met de passages over de cruciale rol van het onderwijs in de kenniseconomie en de opzet van een innovatieplatform in het akkoord: 'Nederland moet tot de Europese voorhoede behoren op het terrein van hoger onderwijs, onderzoek en innovatie. Ter wille van de benodigde integrale aanpak wordt een Innovatieplatform opgericht, waarin de bij onderwijs en innovatiebeleid betrokken ministers en vertegenwoordigers van relevante maatschappelijke partijen (zoals bedrijfsleven en onderwijs- en kennisinstellingen) onder leiding van de minister-president plannen uitwerken voor de te volgen strategie voor kennisontwikkeling en -exploitatie. '

MKB krijgt extra
Bens onderschrijft tevens de extra steun voor het MKB, een deel van het bedrijfsleven dat vaak te aarzelend innoveert. Het regeerakkoord: 'Het budget voor de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk wordt verhoogd om met name het midden- en kleinbedrijf te stimuleren te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Het klimaat voor startende ondernemers in de technologiesector wordt versterkt.

Bens onderschrijft van harte de analyse van de nieuwe regeringspartners. 'De kern van het probleem wordt gevormd door te hoge loonkosten en te weinig innovatief vermogen. Daardoor heeft Nederland in sterke mate te lijden van de wereldwijde conjuncturele neergang. En daardoor dreigt Nederland bij een toekomstig herstel van de wereldconjunctuur de boot te missen.'

Betastudies: onorthodox aanpakken
Met name Bens' oproep uit februari om hard in te grijpen bij de dreigende leegloop van betastudies wordt door het nieuwe kabinet volledig overgenomen, en het nieuwe kabinet wil desnoods een onorthodoxe aanpak.

Het regeerakkoord: 'Excelleren in kennis kan slechts door goed en toegankelijk hoger onderwijs en concentratie van onderzoeksgebieden en
-locaties, bijvoorbeeld biotechnologie en ICT. Om de kwaliteit te verhogen en concurrentie te stimuleren wordt een deel van de eerste geldstroom overgeheveld naar de tweede. Instroom in en afronding van beta- en technische opleidingen worden gestimuleerd door, zonodig onorthodoxe, maatregelen. (...)"



Nedere informatie: Wim Bens, 06 5364 1773