Consumentenbond

Nieuw kabinet vergeet consument

19 mei 2003

Consumentenbond uitermate teleurgesteld in nieuw regeerakkoord.

Het feit dat het woord consument in het nieuwe regeerakkoord niet één keer voorkomt, is tekenend voor het ontbreken van een visie bij de nieuwe coalitie op de rol die consumenten kunnen spelen bij versterking van de economie. Deze conclusie trekt de Consumentenbond na het lezen van het hoofdlijnenakkoord dat is opgesteld door CDA, VVD en D66.

In de ogen van de bond ziet het beoogde kabinet de consument vooral als een wandelende portemonnee, die op tal van terreinen geconfronteerd wordt met zwaardere lasten zonder dat daar een verruiming van eigen keuzemogelijkheden tegenover staat.

Consumenten zullen dan ook het nieuwe overheidsbeleid vooral als een dwang ervaren en niet als steun in de rug om economisch, sociaal en duurzaam verantwoorde keuzes te maken.

In een brief aan alle Tweede Kamerleden gaat de bond in op het ontbreken van de rol van de overheid als marktmeester. Die is noodzakelijk gezien de vergaande liberaliseringsplannen van de overheid, onder meer op het gebied van energie en de zorgsector, en de slechte ervaringen tot nu toe bij onder meer de Nederlandse spoorwegen, de telecommarkt en de taxibranche. De overheid moet als marktmeester toezien op eerlijke handelspraktijken en een toezichthouder aanstellen die sancties kan opleggen aan bedrijven die niet goed omgaan met hun klant. De druk die uitgaat van zo'n toezichthouder op eerlijke eerhandelspraktijken, kan zorgen voor het aanzwengelen van de economie en innovatie. Door de klant centraal te stellen vernieuwen bedrijven immers veel sneller en beter.

De Consumentenbond heeft de Kamer eveneens dringend opgeroepen zich sterk te maken om consumentenzaken onder te brengen bij de minister van Economische Zaken. Deze minister moet vanuit de optiek van marktordening een coördinerende rol spelen in het totstandbrengen van een gemeenschappelijke overheidsvisie ten aanzien van consumentenkwesties. Bovendien is het consumentenbelang dermate belangrijk voor het vertrouwen dat de burger heeft in de economie en de kwaliteit van het openbaar bestuur, dat de Consumentenbond graag ziet dat dit in de portefeuille van de minister van Economische Zaken zit en niet zoals nu het geval is, is ondergebracht bij de staatssecretaris.

Klik hier voor de brief die de Consumentenbond heeft gestuurd naar de Tweede Kamer en hier voor de volledige reactie van de Consumentenbond op het regeerakkoord.