Ingezonden persbericht

Persbericht

Donner: 'Handhaven moet slimmer'

Den Haag, 19 mei 2003 - Meer geld is niet de oplossing om overheidsregels beter te handhaven. Er zijn slimme ideeën nodig om handhaven efficiënter te maken. Dat zei minister Donner van Justitie op 15 mei bij de opening van het congres 'Programmatisch handhaven' in Utrecht. Tijdens het congres werd een tussenbalans opgemaakt van het actieprogramma Handhaven op Niveau.

Volgens minister Donner is het handhaven van regels de essentie van overheidsbestuur. "Beleid en beslissingen zijn pas efficiënt als de regels worden nageleefd." Hij constateerde dat het bestuur zich nog te veel richt op het maken van beleid en plannen en dat handhaving nog steeds een ondergeschoven kind is. "Na Enschede en Volendam zijn we onlangs opgeschikt door het tragische balkonincident in Maastricht. Is er in de tussentijd dan niets veranderd?", vroeg de minister zich af. "Het antwoord is ja en nee. Er is nog veel onderhanden werk, maar er zijn al veel voorbeelden van allerlei innovatieve en slimme manieren van integrale handhaving." Eén van de voorbeelden die de minister noemde betreft de brandveiligheidsinspecties in Eindhoven. Nadat ze hiervoor een opleiding hebben gekregen gaan in deze gemeente de spuitgasten van de brandweer op pad voor inspecties van de brandveiligheid in plaats van vele ledige uren in de kazerne te wachten op een alarm. Om toch snel te kunnen uitrukken gaan ze op inspectie met de brandweerwagen. "In Eindhoven is dus meer rood op straat", aldus Donner. "De voorbeelden laten zien dat met een beetje nadenken vele vormen van integraal en slim handhaven zijn te bedenken, die de handhaving efficiënter maken."

Gezien het sombere financiële perspectief zal er voor handhaving niet meer geld worden uitgetrokken, zei minister Donner. "Waar het nu om gaat is hoe we de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk inzetten." Behalve het integraal en slim handhaven, wees de minister erop dat de verantwoordelijkheid voor veiligheid en de handhaving van regels meer moet worden neergelegd waar die thuis hoort. "Na een incident ? zoals recent in Maastricht ? wordt te gemakkelijk naar de overheid gekeken. Ligt het niet meer voor de hand om te vragen wat de bouwers hebben gedaan om een veilig gebouw neer te zetten? De primaire verantwoordelijkheid voor veiligheid van bouwwerken en ook van andere productieprocessen, ligt immers bij de ondernemers die dergelijke activiteiten uitvoeren. Die ondernemers hebben een zelfstandig belang bij veilig werken", aldus de minister. Hij erkende dat de overheid dan wel moet zorgen voor vereenvoudiging van regels of afschaffing van niet handhaafbare regels. "Maar in zijn algemeenheid kunnen we bij de handhaving van voorschriften meer dan nu het geval is, de verantwoordelijkheid bij betrokken partijen leggen."

Over Handhaven op Niveau
De stuurgroep Handhaven op Niveau werd in 2000 door de minister van Justitie ingesteld als onafhankelijk adviesorgaan voor de uitvoering van het actieprogramma Handhaven op Niveau. Het actieprogramma stimuleert en faciliteert gemeenten, provincies en waterschappen bij het werken aan handhaving, of het nu gaat om leerplicht, groene ruimtes, prostitutie of brandveiligheid.