CDA

CDA
19-05-03
Terpstra (CNV) en De Boer (MKB Nederland) in CDA Magazine over sociaal beleid
Ik wil mijn verantwoordelijkheid nemen voor een gezonde loonontwikkeling en voor de BV Nederland. Maar een centraal loonakkoord kan ook contra-productief zijn. We moeten ervoor waken, dat we een uniforme lappendeken hebben van Maastricht tot Groningen. Dat zegt CNV-voorzitter Doekle Terpstra in CDA Magazine nr. 6, d.d. 20 mei 2003 in een confrontatie met MKB Nederland-voorzitter Hans de Boer over sociaal beleid.

"Een akkoord moet kwantitatief en kwalitatief zijn: niet alleen afspraken bevatten over de lonen, maar ook over de pensioenen bijvoorbeeld. Het is wellicht verstandiger om deelakkoorden te sluiten."

Hans de Boer zegt in hetzelfde gesprek: "Ik heb eigenlijk de pest aan sociale akkoorden. Het is denkwerken van mensen vanuit de theorie. Daar wordt weer wat bedacht, zoals POP (Persoonlijk Ontwikkelings Plan voor medewerkers, red.), wat weer op de werkvloer terecht komt.

Levensloopregeling

Volgens Terpstra is een levensloopregeling van vitaal belang. "Je ziet dat mensen op het gebied van arbeid en zorg andere keuzes willen maken."

"Maar we moeten ophouden daar de koppeling werknemer werkgever te maken. Dat heb ik Balkenende en Zalm ook geadviseerd. Prima als beide partners willen werken. Prima als of de man of de vrouw werkt. De overheid moet keueze fiscaal faciliteren. Maar dat je punten gaat verzamelen opdat iemand een half jaar eruit kan. Jantje moet zelf onderhandelen met zijn werkgever.", reageert De Boer.