Gemeente Ede

nummer 122 / Ede, 16 mei 2003

Ook in Ede ZMOK-onderwijs

Kinderen die onderwijs volgen op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen (ZMOK), kunnen in de toekomst ook in Ede terecht. Momenteel vervoert de gemeente Ede nog dagelijks zon 75 leerlingen naar ZMOK-voorzieningen in de wijde omgeving. De gemeente streeft er naar om per 1 augustus 2004 ook in Ede ZMOK onderwijs aan te bieden.

De gemeente Ede - een stad met meer dan 100.000 - heeft geen onderwijsvoorziening voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen; kortweg zmok-voorziening genoemd. En dat terwijl er toch dagelijks ruim 75 jeugdigen met leerlingenvervoer naar zmok-voorzieningen in de verre omtrek van Ede worden vervoerd.

Voor de ouders en leerlingen is dit een zeer onaangename situatie en voor de gemeente zijn aan dit leerlingenvervoer hoge kosten verbonden. Het vorige schooljaar heeft het vervoer van deze groep jeugdigen de gemeente Ede 230.000,- gekost en de kosten blijven stijgen. Niet alleen omdat het vervoer steeds duurder wordt, maar ook omdat het aantal zmok-leerlingen flink stijgt. Ter illustratie: het aantal leerlingen landelijk gezien in het zmok basisonderwijs is de afgelopen 10 jaar gestegen met 27%, in het zmok voortgezet onderwijs bijna verdubbeld.

Een stad als Ede kan dus eigenlijk niet zonder een zmok-voorziening. Hoog tijd dus voor de vestiging van een zmok-school in Ede als belangrijke aanvulling op het onderwijsaanbod in de gemeente.

Het college van burgemeester en wethouders heeft in haar vergadering van 13 mei besloten om aan de raad een voorstel te doen om ook in Ede ZMOK-onderwijs mogelijk te maken. B&W gaan daarmee in op een verzoek van De Brouwerij en De Ederhorst. De Brouwerij is een scholengemeenschap voor moeilijk opvoedbare kinderen gevestigd in Zetten. De Ederhorst is een residentiële jeugdinrichting op het terrein van de geestelijke gezondheidszorg. Beide instellingen verzoeken de gemeente Ede medewerking te verlenen aan de vestiging van een nevenvestiging van De Brouwerij in Ede.

Het voorstel
Het college stelt nu aan de gemeenteraad voor om in te stemmen met een voorstel dat is gebaseerd op het volgende. De Brouwerij opent een nevenvestiging in de gemeente Ede en gaat op twee plaatsen het onderwijs verzorgen. Dit gebeurt dan op de Ederhorst en ook in een bestaand schoolgebouw in Ede. De gemeente is daarom bereid om op de Ederhorst een aantal lokalen te gaan huren. De Brouwerij kan dan daar lesgeven aan de kinderen die op de Ederhorst verblijven. Daarnaast is het de bedoeling dat De Brouwerij gaat lesgeven in een bestaand schoolgebouw. De gemeente Ede stelt deze school beschikbaar. De school aan de Oranjelaan waarin nu een onderdeel van Het Streek (De Opstap) is gevestigd, is een gebouw dat geschikt is voor speciaal onderwijs. Dit gebouw komt op termijn beschikbaar als de plannen van Het Streek doorgang vinden. In de tussentijd zoekt de gemeente naar tijdelijke oplossingen.

De ZMOK voorziening omvat zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs.