Lijst Pim Fortuyn


datum: 15 mei 2003

PERSBERICHT

LPF: Het bestaande EU non-vaccinatiebeleid maakt ruimen van (hobby)pluimvee nu helaas onvermijdelijk

De Lijst Pim Fortuyn pleit voor een herziening van het Europese beleid, zodat het mogelijk wordt om noodvaccinaties toe te passen op het moment dat een ziekte uitbreekt, en waarbij gedurende een beperkte periode export verboden is. Het bestaande EU non-vaccinatiebeleid maakt ruimen van (hobby)pluimvee nu helaas onvermijdelijk.

Vaccinaties tegen besmettelijke dierziektes als varkenspest, mond- en klauwzeer en klassieke vogelpest leveren geen enkel gevaar op voor de volksgezondheid. Vóór 1991 werden alle dieren hiervoor preventief geënt. Het zijn slechts handelspolitieke overwegingen geweest om het vaccineren tegen deze ziektes af te schaffen. Inmiddels meer dan tien jaar later neemt de immuniteit van de dieren af en breken deze ziektes opnieuw uit.

LPF-woordvoerder Wien van den Brink: De bestrijdingsaanpak, waaraan de Nederlandse overheid op dit moment gehouden is, doet denken aan Middeleeuwse taferelen. De Lijst Pim Fortuyn vindt het beschamend, dat een moderne samenleving met een hoog ontwikkelde beschaving de afgelopen jaren niet in staat is gebleken dit failliete beleid om te bouwen.

De uitbraken van klassieke vogelpest in grote delen van Nederland, België en nu ook Duitsland maken schrijnend duidelijk, dat het huidige EU non-vaccinatiebeleid totaal failliet is. Preventief enten is niet toegestaan en noodentingen uitsluitend onder zeer strikte voorwaarden. Gaat de Nederlandse overheid toch over op vaccineren, dan is export van pluimvee- en pluimveeproducten niet meer mogelijk. Als argument wordt hiervoor aangevoerd, dat uit onderzoek niet kan worden aangetoond of de antistoffen afkomstig zijn van de vaccinatie of van een virus. Het wegvallen van de export betekent het faillissement voor duizenden pluimveehouders en hun gezinnen en de aanverwante industrie. Een extra moeilijkheid bij deze ziekte is nog, dat er geen 100% afdoend vaccin voorhanden is.

De Europese Commissie heeft weliswaar toestemming gegeven de dierentuinvogels te vaccineren met een entstof, die slechts gedeeltelijke bescherming biedt, maar onder voorwaarden, waaraan door de bedrijfsmatige en hobbypluimveehouders nooit kan worden voldaan. Zo mogen deze vogels slechts onder officieel toezicht worden verplaatst naar een andere dierentuin en moet men kunnen garanderen, dat producten van deze dieren niet in de voedselketen komen.