FNV
FNV bijstandsonderzoek: meer kortingen, minder toeslagen!
Gemeenten bezuinigen steeds vaker op de hoogte van de bijstandsuitkering. Zij korten daartoe op de basisnorm die op het sociaal minimum ligt of geven minder snel een toeslag voor minima die hogere kosten voor levensonderhoud hebben. Dat blijkt uit het FNV-rapport "Gemeente, Wees Minimaal Sociaal 2003". De landelijke resultaten, waarin 225 van de 489 gemeenten langs de sociale meetlat zijn gelegd, werden vanochtend in Tilburg gepresenteerd.
In Zuidoost Nederland hebben 31 gemeenten meegewerkt aan het minimaonderzoek. In vergelijking met eerdere jaren worden steeds vaker verlagingen toegepast op de zogeheten basisnorm die door de Rijksoverheid wordt vastgesteld. Zo maakt in Limburg 75 procent en in Oost Noord-Brabant 80 procent van de gemeenten gebruik van de mogelijkheid om te korten op de basisnorm voor echtparen. Dat is ruim 15 (Limburg) respectievelijk 10 (Oost Noord-Brabant) procent meer dan drie jaar geleden. Verder zijn verlagingen schering en inslag bij schoolverlaters en ouders met inwonende volwassen kinderen.
De trend in Zuidoost Nederland is ook landelijk waarneembaar. FNV-regiobestuurder Ruur Spijkerman vreest dat veel bezuinigende gemeenten een voorschot nemen op de Wet Werk en Bijstand die volgens de planning op 1 januari de huidige bijstandswet vervangt. "In het nieuwe regiem dragen gemeenten voor de volle 100 procent de financiële verantwoordelijkheid voor het bijstandsbudget. Nu ligt die verantwoordelijkheid nog voor driekwart van het budget bij het Rijk. Gemeenten zullen zich nog kariger opstellen, terwijl vooral mensen met kinderen nu al honderden euro s per maand te kort komen."
De gemeenten in de regio gaven voor wat betreft regio Limburg in 2001 gemiddeld 393 euro per huishouden uit aan armoedebestrijding. Regionale koploper is de gemeente Venlo die meer dan 750 euro aan een minimahuishouden uitgeeft. "Het is schrijnend dat ook deze gemeente ineens het roer omgooit en, als voorschot op de nieuwe Wet Werk en Bijstand, heeft aangekondigd te willen bezuinigen op het gemeentelijk minimabeleid", aldus Ruur Spijkerman. In regio Oost Noord-Brabant gaven gemeenten 443 euro uit per huishouden. Daar waren regionale "koplopers" 's-Hertogenbosch, Eindhoven, Son en Breugel, Uden en Veghel, met tussen 500 tot 750 euro aan uitgaven per minimahuishouden.
Volgens "Gemeente Wees Minimaal Sociaal" gaat het met het geven van de zogeheten categorale bijzondere bijstand iets beter. Gemeenten kunnen met deze aanpak mensen die langdurig op het sociaal minimum zitten of mensen met kinderen automatisch eenmalig inkomensondersteuning geven. Groot voordeel van de categorale bijzondere bijstand is dat het geld terechtkomt bij alle mensen die er recht op hebben. Bovendien zijn de kosten van de uitvoering aanmerkelijk lager dan bij een individuele aanvraag. De FNV vindt het niet te verteren dat de nieuwe wetgeving categorale bijstand expliciet verbiedt.
Meer informatie: FNV Regio Zuidoost Nederland, telefoon: 0495-457111
PS:
* Geïnteresseerd in de scores per gemeente in Zuidoost Nederland? Kijk dan in de bijlage.
* Het onderzoeksrapport (PDF-bestand 46 blz.) kan hier worden gedownload.
* Het rapport bestellen kan via FNV Publieksvoorlichting 0900-3300300 (¬ 0,10 p.m.) of via www.fnv.nl/actualiteit onder "webwinkel".
* Link naar landelijk websitebericht.