Partij van de Arbeid

15-05-2003

SAMENVATTING

Van VVAA naar Stadsgewest

Beleidsplan PvdA Amsterdam 2003-2005

Het nieuwe bestuur van de PvdA Amsterdam heeft voor de periode 2003-2005 de volgende doelstellingen voor de afdeling Amsterdam geformuleerd:

* Bevorderen samenwerking met en tussen afdelingen
* Betere communicatie met de leden

* Nieuwe vormen van inhoudelijk debat

* Meer diversiteit en kwaliteit in alle geledingen van de partij
* Afleggen van openbare verantwoording door gekozen bestuurders
* Betere kandidaatstellingsprocedures

* Betere ledenbinding en ledenwerving

In het beleidsplan worden deze doelstellingen één voor één toegelicht.

Beleidsplan PvdA Amsterdam 2003-2005

Partijgenoten,

Voor u liggen de beleidsuitgangspunten van het nieuw gekozen bestuur van de PvdA Amsterdam. Nu nog op hoofdlijnen, binnen afzienbare tijd kunt u deze doelstellingen op onze website terug vinden, vertaald in Specifieke, Meetbare, Ambitieuze, Realistische en Tijdgebonden (SMART) doelstellingen. Smart in het Nederlands betekent slim. Slimme doelstellingen dus, die niet alleen onze idealen hooghouden maar ook rekening houden met de beperkingen in tijd en menskracht die een vrijwilligersorganisatie als een politiek partij nu eenmaal kent.

Het bestuur heeft contacten met de fractie en onze bestuurders, de leden in de afdelingen van de stadsdelen en de kiezers. Alhoewel volgens de klassieke politicologie een ideeënpartij, een bestuurderspartij en een ledenpartij elkaar schijnen uit te moeten sluiten, is het de taak van het bestuur van de PvdA Amsterdam om zowel ideeën te generen met leden en afdelingen, er op toe te zien dat die verwerkt worden in het verkiezingsprogramma en ook door de politici worden uitgevoerd, en tenslotte er voor te zorgen dat de resultaten van de politici in een permanente campagne herkenbaar gemaakt worden voor onze grote aantallen kiezers. Het bestuur van de PvdA Amsterdam heeft voornamelijk een coördinerende taak die hij alleen kan uitvoeren in samenwerking met alle afdelingen en leden.

Zoals ook alle verkiezingen van de afgelopen periode gewonnen konden worden door een hecht netwerk van coördinatoren in de hele stad, zo hopen wij in de komende jaren samen met de afdelingen ook voor andere themas en onderwerpen, een netwerkorganisatie op te bouwen van leden die met hun expertise en hun tijd zich in willen zetten voor het realiseren van onze gemeenschappelijke doelstellingen. Sterk, sociaal, solidair.

Judith Belinfante

voorzitter


1. Aanleiding


De PvdA Amsterdam staat de komende twee jaar voor ingrijpende veranderingen.

Door het landelijke partijbestuur worden op dit moment plannen uitgewerkt om een stelsel van regionale steunpunten op te richten. Op de vergadering van 12 mei jl. is besloten om ook Amsterdam tot een regio te maken. Daarnaast worden er voorbereidingen getroffen om de financiering van de afdelingen te vereenvoudigen. Indien het Congres in december 2003 hiermee instemt dan zal het bestuur van de PvdA Amsterdam er vanaf 2004 een aantal verantwoordelijkheden bij krijgen.

Daarnaast verplicht de motie Riemersma, die op de algemene ledenvergadering van 27 maart 2003 is aangenomen, het bestuur om de coördinatie van het overleg met de Amsterdamse afdelingen te verbeteren, de gekozen bestuurders verantwoording aan de leden af te laten leggen en de kandidaatstellingsprocedures te verbeteren.

Tenslotte staan wij voor de uitdaging om de lessen die vorig jaar door de commissies Andersson en De Boer zijn getrokken in de praktijk te brengen om de cultuur en koers van de PvdA in Amsterdam te vernieuwen. De relatief gunstige verkiezingsuitslagen in Amsterdam mogen niet leiden tot zelfgenoegzaamheid.

Deze drie uitdagingen sluiten naadloos op elkaar aan. Een voorbeeld: het stelsel van regionale steunpunten ondersteunt ons bijvoorbeeld bij het coördineren van het overleg met de afdelingen. Een ander voorbeeld: de lessen van de commissies De Boer en Andersson geven ons handvatten om de motie Riemersma uit te voeren.

Wij vinden het belangrijk om de leden te informeren over de manier waarop wij deze uitdagingen aangaan. Daarom hebben wij dit beleidsplan opgesteld.


2. Missie en doelstellingen

Wij hebben dit beleidsplan als motto meegegeven: "Van VVAA naar Stadsgewest". Hiermee geven we uitdrukking aan de veranderingen die in de komende twee jaar gaan plaatsvinden.

Wij hebben de hierboven genoemde uitdagingen vertaald naar zeven doelstellingen voor de periode 2003-2005:
* Bevorderen samenwerking met en tussen afdelingen;
* Betere communicatie met de leden;

* Nieuwe vormen van inhoudelijk debat;

* Meer diversiteit en kwaliteit in alle geledingen van de partij;
* Afleggen van openbare verantwoording door gekozen bestuurders;
* Betere kandidaatstellingsprocedures;

* Betere ledenbinding en ledenwerving.

Wij willen samen met de afdelingen, de gemeenteraadsfractie, het landelijk partijbureau en alle andere PvdA-ers die Amsterdam een warm hart toedragen werken aan het realiseren van deze doelstellingen. De PvdA Amsterdam zal daarbij haar spilfunctie in de stad gebruiken om samenwerking tussen de verschillende onderdelen van de PvdA te stimuleren om de krachten te bundelen waar dat nodig is.


3. Activiteiten

Om de zeven doelstellingen te bereiken zullen we tal van activiteiten ontplooien. Deze worden hieronder op hoofdlijnen geschetst. De gedetailleerde uitwerking volgt nog. Ons doel is om de activiteiten zo veel mogelijk samen uit te voeren met de vele Amsterdamse PvdA leden. Met de grote expertise en inzet van de leden zal het resultaat ten goede komen en meer leiden tot "bottom up" besluitvorming. Tevens zal het de betrokkenheid van de leden bij de PvdA vergroten

3.1 Bevorderen samenwerking met en tussen afdelingen

De motie Riemersma roept ons op om het overleg tussen de voorzitters en secretarissen van de verschillende Amsterdamse afdelingen te coördineren om kennis en ervaringen met betrekking tot bestuurlijke, inhoudelijke en organisatorische vraagstukken uit te wisselen. Wij onderschrijven deze oproep volledig en willen hieraan dan ook de komende twee jaar prioriteit geven.

Wij willen de samenwerking met én tussen de afdelingen bevorderen door het reeds bestaande periodieke overleg van afdelingsvoorzitters voort te zetten en te versterken. Daarnaast hebben wij binnen het bestuur voor ieder stadsdeel één of meerdere contactpersonen aangewezen die zich onder het motto "kennen en gekend worden" zullen gaan verdiepen in de politieke en bestuurlijke ontwikkelingen in hun stadsdeel. Tenslotte zullen wij op korte termijn in overleg met de afdelingen inventariseren op welke onderwerpen de behoefte aan samenwerking bij hen het meest urgent is.

3.2 Betere communicatie met de leden

Wij willen de communicatie met de leden verbeteren. Dit gaan we op de volgende wijze doen:

* beter gebruik van ICT (internet, e-mail);
* vernieuwing van het magazine;

* professionelere benadering media.

Doordat steeds meer leden van de PvdA toegang hebben tot internet en e-mail ligt het voor de hand dat wij vaker van deze relatief goedkope en snelle communicatiemiddelen gebruik gaan maken. Wij zullen daarvoor zoveel mogelijk aansluiten bij de bestaande website van de gemeenteraadsfractie (
www.pvda-amsterdam.nl).

Omdat echter niet iedereen toegang heeft tot internet zal het PvdA Magazine gewoon blijven bestaan. Het magazine zal bovendien voortaan vaker verschijnen.

Tenslotte willen wij ook de contacten met de media op een meer professionele wijze organiseren. De PvdA Amsterdam wil zich op deze manier beter profileren in de lokale media.

3.3 Nieuwe vormen van inhoudelijk debat

Eén van de belangrijkste taken van de PvdA Amsterdam is het opstellen van het verkiezingsprogramma. Wij willen de leden een grotere inhoudelijke inbreng laten leveren bij het opstellen van het programma waarmee de PvdA in 2006 de gemeenteraadsverkiezingen in gaat. Dit bestuur zal daarvoor al de nodige voorbereidingen treffen om in 2005 klaar te zijn.

Binnen de Amsterdamse PvdA zijn tal van inhoudelijke werkgroepen actief waarin gekozen bestuurders, leden en experts van buiten de partij regelmatig het debat met elkaar aangaan. Wij willen dit stelsel van werkgroepen samen met de gemeenteraadsfractie uitbreiden zodat er voor ieder politiek thema een werkgroep is. Geïnteresseerde leden kunnen via deze werkgroepen hun kennis en ervaringen delen met raadsleden en andere gekozen bestuurders. De werkgroepen kunnen bovendien een belangrijke bijdrage leveren aan het opstellen van het verkiezingsprogramma van 2006.

Tenslotte willen wij jaarlijks een (elektronische) enquête onder de leden houden om hun mening te peilen over tal van politieke issues (de "issuemonitor"). Hiermee hopen we een beter inzicht te krijgen in wat er onder de leden leeft.

3.4 Meer diversiteit en kwaliteit in alle geledingen van de partij

De PvdA wil een politieke vereniging zijn voor alle Amsterdammers. Om dat waar te kunnen maken zal het actieve kader van de partij een betere afspiegeling moeten worden van de bevolking van de stad. Leidraad hierbij zijn diversiteit én kwaliteit.

Wij willen daarom de participatie van migranten binnen de vereniging stimuleren. Daarom gaan we actief en continu scouten binnen migrantengroepen om politiek en bestuurlijk talent te interesseren om zich voor de vereniging in te zetten.

Diversiteit is voor ons echter breder dan etniciteit. Wij willen dat de PvdA ook een vereniging is waar bijvoorbeeld ondernemers en jongeren zich thuis voelen.

3.5 Afleggen van openbare verantwoording door gekozen bestuurders

Het is belangrijk dat iedereen die een mandaat van de leden heeft gekregen daarover aan die leden verantwoording aflegt. Het is onze taak om de verantwoording te organiseren van de gemeenteraadsleden en wethouders.

Wij stellen twee vormen van verantwoording voor:
* Er wordt een politiek platform ingesteld om de openbare verantwoording van de gekozen vertegenwoordigers en bestuurders vorm te geven. Het politiek platform komt minimaal twee maal per jaar bij elkaar. Alle leden zijn welkom. Zaken die in het recente verleden discussie hebben opgeleverd kunnen hier worden geagendeerd;

* De gemeenteraadsfractie en de wethouders maken eens per jaar een jaarverslag. Dit wordt op de website en in het magazine gepubliceerd. In een algemene ledenvergadering in het voorjaar wordt het in aanwezigheid van fractie en wethouders besproken.

Hiernaast zijn wij als bestuur uiteraard ook zelf verplicht om verantwoording af te leggen aan de leden. Wij zullen daarom jaarlijks aan de leden rapporteren over de voortgang met de uitvoering van dit beleidsplan.

3.6 Betere kandidaatstellingsprocedures

Het bestuur heeft de verantwoordelijkheid voor de kandidaatstellingsprocedures voor het bestuur en de gemeenteraad. Deze procedures moeten duidelijk en makkelijk uitvoerbaar zijn. Het moet onmogelijk worden om onvrede over de kandidaatstelling te maskeren als onvrede met de procedure.

Wij stellen voor om in najaar van 2004 te komen met een voorstel voor een nieuwe procedure. Daaraan voorafgaand zal een kleine commissie de volgende werkzaamheden verrichten:
* De kandidaatstellingsprocedures uit het recente verleden worden geëvalueerd aan de hand van verslagen en interviews met leden van vroegere commissies. Aan de hand daarvan wordt een notitie gemaakt;

* De commissie ontwerpt een nieuwe procedure rekening houdend met de fouten en verworvenheden uit het verleden.

Het bestuur stelt op basis van het advies van de commissie een nieuwe concept procedure vast en legt deze vervolgens in het najaar van 2004 ter goedkeuring voor aan de algemene ledenvergadering. De procedure treedt in werking met ingang van 1 januari 2005.

3.7 Betere ledenbinding en ledenwerving

Het binden van de leden kan op vele manieren. De nadruk ligt hier natuurlijk bij de afdelingen. Het is niet de bedoeling om hun taken en bevoegdheden over te nemen. Wij willen dan ook samen met de afdelingen een plan opstellen voor gezamenlijke ledenwerving en -binding door bijvoorbeeld "Meer rood op straat"-achtige activiteiten. De PvdA zal permanent en in alle stadsdelen op straat zichtbaar moeten zijn.

Om een dergelijk initiatief vorm te geven denken wij aan het in het leven roepen van een permanente werkgroep met een vertegenwoordiging uit alle stadsdelen. Een dergelijke werkgroep zou zich ook bezig kunnen houden met het gezamenlijk organiseren van kleinschalige sociale activiteiten, die vooral bedoeld zijn om de leden die zich niet thuis voelen in de grotere vergaderingen, maar zich wel bij partij betrokken voelen. Buurtgericht met de nadruk op sociale samenhang.

Daarnaast willen wij ons goed op de hoogte stellen van de ideeën en meningen die onder de leden heersen. Naar het voorbeeld van de spreekuren die sommige raadsleden regelmatig organiseren willen wij ook een ideeën- of klachtenloket op het internet openen waar leden met hun vragen en problemen terecht kunnen.

Tenslotte denken wij ook aan onorthodoxe methoden om (jonge) leden te werven en binden. Gedacht kan dan worden aan het organiseren van politieke festivals etc.


4. Taakverdeling
Wij hebben voor ieder van de zeven projecten uit de vorige paragraaf één of meerdere projectleiders aangewezen:
* Bevorderen samenwerking met en tussen afdelingen (Steven Jongejan)
* Betere communicatie met de leden (Remco Boas)
* Meer ruimte voor inhoudelijk debat (Lies Paardekooper en Sanne van Osnabrugge)

* Meer diversiteit en kwaliteit (Kenneth Erselina)
* Afleggen van openbare verantwoording (Winne Meijering)
* Betere kandidaatstellingsprocedures (Simon Deurloo)
* Betere ledenbinding en ledenwerving (Laurens Slot)
Wilt u meedoen aan één van deze projecten of heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met één van de bovenstaande bestuursleden.

De contactgegevens van het bestuur vindt u in het PvdA Magazine en op de website van de PvdA in Amsterdam ( www.pvda-amsterdam.nl).

Marcel Duyvestijn