Ingezonden persbericht


114ef894.jpg

Nederlandse Genealogische Vereniging
afdeling Computergenealogie

Computergenealogen introduceren nieuwe informatie-cd

De afdeling Computergenealogie van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) introduceert op de 50e Genealogische Dag die op 15 mei a.s. in De Reehorst in Ede wordt gehouden een nieuwe CD boordevol informatie. De CD Public Domain Gens Data bevat de inhoudsopgave van de verenigingsbladen van de NGV en van de afdeling Computergenealogie, Gens Nostra en Gens Data, stambomen van Karel de Grote, het Huis van Oranje en van Koning Albert II van België. Daarnaast is er een Brumaire omzetting van de Gregoriaanse en Republikeinse kalender beschikbaar, een invoer-programma voor het Registre Civique, illustraties van oude ambachten (van advocaat tot zilversmid), stadsgezichten en kaarten.

"Het gaat om een informatie-CD die door iedereen is te gebruiken en niet alleen door gebruikers van onze genealogische programma's GD-Win en het eind vorig jaar geïntroduceerde en onder MS-Windows draaiende programma GensDataPro", zegt Ton te Meij voorzitter van de afdeling. Het gaat om de eerste CD uit een rij van velen die nog zullen volgen. "We laten ons bij de samenstelling van dit soort CD's leiden door de aard van de informatie. Anders gezegd het moet gaan om informatie die niet ruim beschikbaar is bijvoorbeeld via het Internet", aldus Te Meij. De afdeling geeft meerdere CD's uit en assisteert ook NGV-afdelingen in den landen bij het uitbrengen van lokale of regionale informatie bevattende CD's.

Volgens Te Meij zijn er in genealogenland heel veel ontwikkelingen gaande. Een van de belangrijkste is 'Genlias', een landelijk door vrijwilligers uitgevoerd project in samenwerking met het Nationaal Archief en de Regionale Archiefdiensten om zo snel mogelijk alle zogenaamde DTB-registers (dopen, trouwen, begraven) van alle gemeenten in het land op Internet vrij te geven. "We hebben het hier wel over een gigantische en unieke klus waarin ons land weer eens voorop loopt bij andere landen. Voor veel oudere of slecht ter been zijnde amateur-genealogen is dit dé oplossing. Maar ook voor de andere en buitenlandse genealogen, omdat de Genlias-databank via het Internet benaderbaar is. Anders gezegd, als genealoog hoef je dan niet direct meer naar allerlei archieven, maar is het voorwerk op het beeldscherm te bekijken aan de hand waarvan men dan kan besluiten de originele stukken in het archief te raadplegen. Vanuit ons eind vorig jaar geïntroduceerde nieuwe programma GensDataPro is Genlias te raadplegen", aldus te Meij. Genealogie in het algemeen en computergenealogie in het bijzonder kan zich verheugen in een groeiende interesse. Het vorig jaar kreeg de afdeling er maar liefst 10 procent nieuwe leden bij. Volgens Te Meij is het gebruik van de computer en Internet in de genealogie ook niet meer weg te denken. "Geef in een genealogische Internet-zoekmachine maar eens je eigen naam in, je wilt niet weten wat je overkomt", bevestigt Ton te Meij. In dat kader moet ook de op 15 mei a.s. te introduceren CD worden gezien. Als een aanvulling op datgene dat het Internet al te bieden heeft.

De CD 'Public Domain' is te bestellen bij de Besteldienst van de NGV , Papelaan 6, 1382 RM Weesp.

Over de NGV afdeling Computergenealogie

De afdeling Computergenealogie van de NGV wil de individuele genealoog ten dienste zijn bij genealogisch onderzoek en bevordert dit onderzoek door middel van de mogelijkheden, die de automatisering biedt. De afdeling geeft het tijdschrift, 'GensData', uit met onderwerpen die verband houden met de automatisering op het gebied van de genealogie. Daarnaast ontwikkelt zij programmatuur, bevordert het de geautomatiseerde ontsluiting van genealogische bronnen en biedt of verwijst naar geautomatiseerde genealogische bestanden. Daarnaast geeft de afdeling voorlichting en cursussen over het gebruik van geautomatiseerde middelen bij het onderzoek naar en het vastleggen van genealogische gegevens. Regelmatig worden afdelingsbijeenkomsten en landelijke genealogische computerdagen georganiseerd.

Tenslotte biedt de afdeling ondersteuning aan de Nederlandse Genealogische Vereniging op het gebied van de automatisering en stelt voor de andere afdelingen serverruimte beschikbaar

Het secretariaatsadres van de afdeling is: Dorpsstraat 143, 3751 EP Bunschoten, tel.: 033 - 298 65 87 (na 19.00 uur)

Noot voor de redactie (