Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

15/05/03 Prinses Maxima reikt Appeltjes van Oranje uit

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Maxima der Nederlanden, beschermvrouwe van het Oranje Fonds, reikt donderdag 15 mei in Paleis Noordeinde te Den Haag drie Appeltjes van Oranje uit. Deze jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds wordt uitgereikt voor initiatieven op het terrein van maatschappelijk welzijn en in het bijzonder sociale cohesie. De Appeltjes van Oranje worden dit jaar toegekend aan het contactouderproject te Boxtel, multiculturele huiskamer De Brug uit Amsterdam en Tamtam, een multicultureel buurtfestival te Leiden. De prijs, een beeld van een Appeltje van Oranje, is ontworpen en gemaakt door Hare Majesteit de Koningin. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 15.000 euro.

Contactouderproject, Boxtel
In Boxtel vervullen vijf allochtone en drie autochtone moeders in de wijk Selissenwal een intermediairfunctie tussen instellingen, onderwijs en gezin. De moeders volgen twee dagen per maand een opleiding in combinatie met stage en werk. De contactouders helpen het voorkomen van sociaal isolement. Het project bevordert de sociale activering en verbetert de participatie van (allochtone) ouders bij opvoeding, onderwijs en activiteiten in de wijk.

Multiculturele huiskamer De Brug, Amsterdam
Multiculturele huiskamer De Brug is een inloopcentrum voor met name ouderen in de wijk Geuzenveld. De Brug organiseert gezamenlijke activiteiten, verzorgt betaalbare en goede maaltijden en probeert isolement te voorkomen. De activiteiten zijn divers: een rummykubmiddag, een boetseerclub en een rouwverwerkingsgroep. Ook is er aandacht voor het oorlogsverleden. Er is een reminiscentieproject 'Oud worden met de oorlog'en een themagroep 'Kinderen van de oorlog'. Daarnaast kunnen Turken en Marokkanen lessen volgen in de Nederlandse taal. De inloop bij De Brug is vrij.

Multicultureel buurtfestival Tamtam, Leiden
Buurtfestival Tamtam vindt plaats in Leiden-Noord en Slaaghwijk. Dit zijn achterstandswijken met een gemêleerde bevolkingssamenstelling. Om wijkbewoners met elkaars culturen en gewoonten kennis te laten maken, besloten medewerkers van Leidse welzijnsorganisaties in 2001 een omvangrijk multicultureel zomerfestival op te zetten. Het festival, dat een maand duurt, bestaat niet alleen uit muziek, dans en theater, maar ook bijvoorbeeld uit een 'buurtsafari'. Er zijn wandelroutes uitgestippeld die dwars door de huizen lopen. Buurtbewoners maken zo kennis met hun buren, hun interieur, hun smaak en cultuur. Buurthuizen, bewonersgroepen en allochtone organisaties worden nauw betrokken bij de voorbereidingen van het festival.

Het Oranje Fonds is in 2002 ontstaan uit een fusie tussen Stichting Koningin Juliana Fonds (Juliana Welzijn Fonds), opgericht in 1948 en Stichting Oranje Fonds, opgericht in 2002 als nationaal huwelijksgeschenk aan de Prins van Oranje en Prinses Máxima. Gezien de vergelijkbare doelstellingen van beide organisaties werd besloten samen te gaan, zodat voortgebouwd kon worden op de expertise en ervaring van het Juliana Welzijn Fonds. Het bureau van het Oranje Fonds is gevestigd in Bunnik en heeft ruim 20 medewerkers. Jaarlijks heeft het Oranje Fonds 15 miljoen euro te besteden.

Prinses Máxima en de Prins van Oranje zijn beschermvrouwe en beschermheer van het Oranje Fonds.