Ingezonden persbericht


Persbericht
Stichting Duinbehoud


Onderwerp: Kustverbreding voor natuur en recreatie
Datum: 14 mei 2003

Er moet in de Zeeuwse delta meer ruimte komen voor nieuwe kustnatuur . Deze nieuwe natuur met brede stranden, stuivende duinen en slufters vormt een fantastisch leefgebied voor bijzondere planten en dieren. Een kust met rijke natuur is bovendien een schitterend toeristisch product waar Zeeland trots op kan zijn. Investeringen in kustnatuur zijn niet alleen noodzakelijk voor de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur, maar zijn ook van belang voor kustveiligheid en recreatie.

Dit standpunt zal directeur Marc Janssen van de Stichting Duinbehoud verdedigen in het publieksdebat tijdens de Week van de Zee. Het eerste debat vindt plaats op donderdag 15 mei vanaf 13.00 uur in het restaurant van het Arsenaal in Vlissingen.

Willen we de kust van Zeeland beschermen tegen overstromingen en interessant houden voor het toerisme, dan zijn forse investeringen in de kustnatuur noodzakelijk. Met zandsuppleties en natuurontwikkeling kunnen zeespiegelstijging en economische ontwikkelingen worden bijgehouden.

Op het grensgebied van Nederland en België kan het natuurgebied t Zwin worden verdubbeld in oppervlakte. Het huidige gebied is eigenlijk te klein om alle bezoekers (vooral aan Belgische kant) op te vangen. Ook verzand de monding van t Zwin, omdat de in- en uitstroom van zeewater bij de eb en vloed bewegingen te gering is. Vergroting van t Zwin kan door het verleggen van de dijken. De polders Willem-Leopold en Sluis kunnen worden toegevoegd aan het bestaande natuurgebied. Langs het Uitwateringskanaal ontstaat zo een schitterend nieuw natuurgebied met eb en vloed bewegingen.

Ook de Verdronken Zwarte Polder (nabij Nieuwvliet) biedt schitterende kansen voor nieuwe kustnatuur. Door het verleggen van de dijken kan de Herdijkte Zwarte Polder en een deel van de Tienhonderd Polder worden toegevoegd aan het bestaande natuurgebied.

Zandsuppleties voor de kust van Zeeuws Vlaanderen moeten garanties bieden voor de kustveiligheid, ook bij een stijgende zeespiegel. Buiten het stormseizoen levert dit brede stranden op voor de recreatie. Maar ook de natuur kan er van profiteren. De wind blaast het zand tot nieuwe duintjes waar planten als de zeeraket weer een plekje vinden.

Forse zandsuppleties zijn ook noodzakelijk voor de kust van Walcheren. Bij stijgende zeespiegel moet zelfs serieus een duinverbreding worden overwogen is tussen Westkapelle en Domburg. De huidige zeedijk en de smalle duinrug kunnen hier uitgroeien tot een duingebied met rijke natuur en mogelijkheden voor wandelen en fietsen.

In de brede duingebieden van Schouwen is ruimte voor dynamisch kustbeheer. Zandsuppleties kunnen hier voeding geven aan stuivende duinen die langzaam naar binnen wandelen. Een levend duinlandschap is het resultaat. Wandelende duinen moet hier het oude duinlandschap vernieuwen en ruimte geven aan vochtige duinvalleien.