Gemeente Nieuwegein

Werkend Nieuwegein in beeld 2003

Het college van B&W heeft de nota 'Werkend Nieuwegein in beeld 2003' vastgesteld. Deze jaarlijkse publicatie beschrijft de stand van zaken voor diverse aspecten van de Nieuwegeinse economie, zoals de dynamiek in de werkgelegenheid en de ontwikkelingen op de Nieuwegeinse bedrijven- en kantorenmarkt. Daarnaast wordt ook gekeken naar de ontwikkelingen in de detailhandel, de warenmarkten, de horeca en het toerisme. Samen geven de onderwerpen uit Werkend Nieuwegein in Beeld een goed overzicht van de toestand van de lokale economie. De nota wordt ter inzage gelegd voor de commissie Ruimtelijke Inrichting en Milieu.

Werkgelegenheid gegroeid
In 2002 is de fulltime werkgelegenheid in Nieuwegein met 2,5 procent gestegen. Het totale aantal arbeidsplaatsen kwam daarmee op ruim 40.000. De groei was minder sterk dan in voorgaande jaren, maar was in vergelijking met Nederland nog steeds bovengemiddeld. Het afgelopen jaar nam het aantal arbeidsplaatsen met name toe in de zakelijke dienstverlening. Een sector die in de Nieuwegeinse economie, ook ten opzichte van Nederland, relatief sterk is vertegenwoordigd.

Bedrijfsleven overwegend positief
Nieuwegeinse bedrijven zijn over het algemeen positief gestemd over Nieuwegein als vestigingsplaats. Het lokale bedrijfsleven is vooral tevreden over de scholingsmogelijkheden voor het personeel en over de representativiteit van hun omgeving. De bereikbaarheid per auto en openbaar vervoer laat volgens de Nieuwegeinse bedrijven op sommige locaties nog wel wat te wensen over. Wat dat betreft wijkt het oordeel van de Nieuwegeinse ondernemingen weinig af van het landelijke beeld. Het Nederlandse bedrijfsleven waardeert de bereikbaarheid van hun vestiging meestal maar gemiddeld.

Bedrijven- en kantorenterreinen
In 2002 is er circa 26.000 m² kantoorvloer opgeleverd in Nieuwegein. Een groot deel van dit opgeleverde oppervlak zit in het hoofdkantoor van Ballast Nedam. Daarnaast kwamen op kantorenlocatie Rijnhuizen en in het Nieuwegeinse stadscentrum panden nieuw op de markt. De komende jaren zal de kantorenvoorraad in Nieuwegein verder toenemen. Hoewel de meeste bestaande kantorenterreinen volledig zijn uitgegeven, komt er in de toekomst op die bestaande terreinen nog circa 70.000 m² kantoorvloer bij. Om bedrijven de mogelijkheid te bieden uit te breiden binnen de gemeente Nieuwegein en om nieuwe ondernemers een plek te kunnen bieden, ontwikkelt de gemeente nieuwe terreinen. Zo zijn plannen in voorbereiding voor de realisatie van een nieuw bedrijvenpark Het Klooster in het oosten van Nieuwegein. Dit terrein omvat circa 73 hectare uitgeefbaar terrein en krijgt een aansluiting op de A27. Verder wordt in het noorden van Nieuwegein kantorenterrein Blokhoeve verder uitgebreid. Dit project omvat circa 30.000 m² kantoorvloer, waarvan 20.000 m² privaat en 10.000 m² gemeentelijke uitgifte. De gemeentelijke grond in Blokhoeve is vrijwel volledig uitgegeven. Daarnaast wordt het gebied Galecopperzoom ten noorden van de wijk Galecop ontwikkeld (circa 10 hectare uitgeefbaar). Ook de diverse functies in de Nieuwegeinse binnenstad (inclusief het kantoorvloeroppervlak) zullen worden uitgebreid. Al deze ontwikkelingen zijn overigens in overeenstemming met regionale afspraken en lopen parallel aan de regionale afspraken op het gebied van woningbouw. Mede hierdoor zal de werkgelegenheid in Nieuwegein de komende jaren blijven stijgen.

Detailhandel
De meeste dynamiek in de Nieuwegeinse detailhandel heeft het afgelopen jaar plaatsgevonden in het hoofdwinkelcentrum van Nieuwegein, City Plaza, en in het wijkwinkelcentrum Muntplein in Batau. De vestiging van een paar zeer grote winkels op bedrijventerrein De Liesbosch, in het uiterste noorden van Nieuwegein, heeft gezorgd voor een flinke stijging van de totale oppervlakte aan winkelruimte. De winkels die buiten een winkelcentrum zijn gevestigd zijn dan ook gemiddeld het grootst. In Vreeswijk zijn de winkels gemiddeld het kleinst, wat waarschijnlijk samenhangt met de leeftijd van deze oude dorpskern.
De werkgelegenheid in de detailhandel is in 2002 licht gestegen en van de totale parttime werkgelegenheid in Nieuwegein nemen supermarkten het grootste deel voor hun rekening.

Horeca
In Nieuwegein zijn ruim 80 horeca-gelegenheden gevestigd. Daarmee ligt de horeca-dichtheid in Nieuwegein aanzienlijk onder het landelijk gemiddelde. De gemeente streeft naar een gerichte uitbreiding van de horeca in Nieuwegein. Daarbij zijn een aantal concentratiegebieden te onderscheiden: het stadscentrum en de oude kernen Vreeswijk en Jutphaas.

Toerisme
In Nieuwegein worden jaarlijks diverse evenementen georganiseerd zoals de Vreeswijkse sluizendagen, Vreeswijk bij Kaarslicht en de Wielerronde van Nieuwegein. Ook vinden deze zomer weer de Parkdagen plaats. Om de toeristische sector te stimuleren is er de afgelopen jaren onder andere een passantenhaven in Vreeswijk aangelegd, is de Oude Sluis gerestaureerd, zijn er aanmeerplaatsen langs de Herenstraat gerealiseerd en is de Rijnhuizerbrug geopend.

Invoerdatum 14-5-2003