UWV

WAO ers die willen werken krijgen voorrang bij UWV

14 mei 2003

WAO'ers die staan te popelen om weer aan het werk te gaan krijgen vanaf het najaar een 'spoedbehandeling' van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). De uitvoerder van de WW en WAO wil arbeidsongeschikten die zichzelf aanmelden binnen acht weken plaatsen bij een reïntegratiebedrijf dat hen verder helpt met het zoeken naar een baan.

Dat besluit heeft UWV genomen naar aanleiding van een proef die de organisatie in Limburg heeft gehouden. WAO'ers die aan de slag willen, konden tussen juni en december 2001 bellen naar een speciaal telefoonnummer. "Zonder dat UWV reclame maakte voor dit nummer, belden er spontaan 750 mensen op. Hiervan wilden 569 mensen inderdaad graag aan de slag. Van hen doen er inmiddels 276 mee aan een reïntegratieplan.", vertelt UWV-bestuurder A. Dümig.

Het predikaat 'veel' of 'weinig' wil ze niet op deze aantallen plakken. Wel vindt ze het verrassend dat bijna de helft van de mensen een volledige uitkering had en dus voor 80 tot 100 procent is afgekeurd voor werk. "Er zitten nu dus blijkbaar veel van deze mensen thuis die heel graag aan de slag gaan. Terwijl velen denken dat het vooral mensen zijn die voor een kleiner deel zijn afgekeurd", zegt ze.

Ook vindt Dümig het een groot voordeel van de reïntegratietelefoon dat deze mensen nu boven komen drijven. "Anders hadden ze misschien wel thuis zitten wachten tot ze een oproep zouden krijgen. In het ergste geval waren ze nooit gevonden. Nu krijgen ze snel hulp bij het zoeken naar een baan."

UWV plaatst de mensen die spontaan bellen namelijk in een soort spoedprocedure. "Als mensen aangeven dat ze willen werken, is het belangrijk dat we snel handelen. Als iemand lang moet wachten, of vaak moet bellen kan hij of zij gedemotiveerd raken. En juist als een WAO gemotiveerd is, duurt de zoektocht naar werk meestal korter." Om de motivatie het hoogst te houden worden de WAO 'ers geholpen om werk te vinden dat ze zelf graag willen doen.

Dümig verwacht dan ook dat deze WAO'ers sneller een baan vinden dan WAO'ers die via de reguliere route (UWV spoort hen op en helpt hen aan een reïntegratiebedrijf) werk krijgen. "Als wij WAO'ers plaatsen bij een reïntegratiebedrijf stellen wij als eis dat minimaal 35 procent van hen ook aan het werk wordt geholpen. Bij de 'vrijwilligers zal het percentage waarschijnlijk hoger zijn."

Het UWV benadrukt dat WAO'ers die zich vrijwillig aanmelden niet het recht op hun uitkering verspelen. "Velen zijn bang dat ze hun uitkering kwijt zijn als blijkt dat ze het werk toch niet aankunnen. Het eerste half jaar is daar geen sprake van. En in de tijd wordt wel duidelijk of hij geschikt is voor het werk." De WAO'ers die gebruik hebben gemaakt van de reïntegratie telefoon zijn er erg over te spreken. Gemiddeld gaven ze de telefoon het rapportcijfer 7,7.

Hoe mooi het allemaal ook klinkt, UWV kan de bellers geen garantie geven dat ze inderdaad aan een reïntegratieplan kunnen meedoen. Voor sommigen mensen bleek het tijdens de Limburgse proef simpelweg niet haalbaar. Bijvoorbeeld voor de 58-jarige WAO'er die wilde wreken in de horeca. Hij had fysiek zoveel beperkingen dat zo'n beroep onmogelijk was. Wel had het telefoontje voor deze man toch een voordeel. "Na het telefoontje had hij binnen en paar weken duidelijkheid. Dat kan voor mensen ook al heel belangrijk zijn."

De reïntegratietelefoon heeft voor het UWV nog een handig bijeffect. Er vindt een automatische selectie plaats onder de WAO'ers: de groep die zelf graag aan de slag wil en de groep die dat niet wil of van zichzelf denkt dat ze toch niet meer aan de slag kunnen. "In ieder geval wordt duidelijk welke mensen een extra zetje nodig hebben om weer aan het werk te gaan" Het UWV benadrukt dat de instelling in de toekomst ook zelf op zoek blijft gaan naar WAO'ers die nog kunnen werken.

"In Maastricht, Hengelo en Alkmaar hebben we een proef om langdurig WAO'ers zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. In iedere plaats hebben we 500 WAO'ers opgeroepen om mee te doen aan een reïntegratieplan. Deelname is niet vrijblijvend. Als ze weigeren om mee te werken aan hun terugkeer op de arbeidsmarkt kan gevolgen hebben voor de uitkering."