FNV
Nieuwe Bijstandswet tast uitkering nu al aan
De nieuwe Bijstandswet, die het kabinet op 1 januari wil invoeren, zet de uitkeringen nu al onder druk. Gemeenten geven minima vaker minder dan de centraal bepaalde basisnorm, en mensen met extra kosten krijgen daar minder vaak een toeslag voor.
Dat blijkt uit het FNV-rapport Gemeente, Wees Minimaal Sociaal , dat de vakcentrale vanochtend in Tilburg presenteerde. Dit jaar onderzocht de FNV het minimabeleid in 225 van de 489 Nederlandse gemeenten.
FNV-bestuurder Agnes Jongerius maakte bekend dat gemeenten in vergelijking met eerdere jaren vaker korten op de hoogte van de bijstandsuitkering.
* nog slechts een kwart van de gemeenten ziet af van een korting op de basisnorm voor echtparen. In 2000 was dit nog vier op de tien gemeenten.
* schoolverlaters krijgen in 60 procent van de gemeenten te maken met verlagingen, tegen 17 procent twee jaar geleden.
* een toeslag voor medebewoners is juist uitzondering: 4 procent tegen 13 procent in 2000.
Jongerius uitte vanochtend felle kritiek op de Wet Werk en Bijstand. Die moet volgens het demissionaire kabinet de huidige Bijstandswet per 1 januari 2004 vervangen.
In het nieuwe regime zijn gemeenten voor honderd procent financieel verantwoordelijk voor het bijstandsbudget. Nu draagt het Rijk nog driekwart van het financiële risico.
Dat is al minder dan twee jaar geleden toen Den Haag voor 85 procent aansprakelijk was. Bovendien wordt er nog eens 5 procent gekort op het budget.
Agnes Jongerius:
'Het laat zich raden waartoe het grotere risico zal leiden. Bijstandsgerechtigden worden de sluitpost op de gemeentebegroting. Tegenslag in het gemeentelijke huishoudboekje, heeft mogelijk direct gevolg voor de hoogte van de uitkering. De nieuwe wet is een gedrocht die van de bijstand een vangnet met gaten maakt. De armoede zal toenemen.'
Dat laatste treft volgens de vakcentrale in het bijzonder gezinnen met kinderen. Zij krijgen nu dankzij de categoriale bijstand automatisch extra inkomenssteun.
Volgens de FNV is dat zelfs vaker dan voorheen het geval: 4 op de 5 gemeenten. In Wet Werk en Bijstand wordt de automatische steun verboden waardoor elke aanvraag individueel door ambtenaren beoordeeld moet worden.
'Meer armoede en meer bureaucratie', concludeert Jongerius.
Ze kondigde aan dat ze samen met andere vakcentrales, de gemeenten en levensbeschouwelijke organisaties, het verzet tegen de Wet Werk en Bijstand verder zal opvoeren.
14 mei 2003